Sakarya ve İstanbul sallandı

Karadeniz açıklarında meydana gelen deprem yerin 11.4 km derininde gerçekleşti. Deprem Sakarya ve İstanbul'da da hissedildi.

Saat 11.18'de İstanbul'dan da hissedilen bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünün 5.0 olduğunu açıklarken, AFAD şiddetin 4.8 olduğunu bildirdi.  Karadeniz açıklarında meydana gelen deprem yerin 11.4 km derininde gerçekleşti.

"İlk bilgilere göre can ve mal kaybı yok"


Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Karadeniz'deki 4,8 büyüklüğünde depreme ilişkin, "İlk aldığımız bilgiye göre şu dakika itibarıyla herhangi bir can ve mal kaybı yok." dedi. Vali Yardımcısı Balaban, yaptığı açıklamada, depremle ilgili şu anda araştırmaların yapıldığını belirtti.

"İlk aldığımız bilgiye göre şu dakika itibarıyla herhangi bir can ve mal kaybı yok." diyen Balaban, hatta Kandıra'daki vatandaşların hissetmediklerini söylediklerini bildirdi.

"Herhangi bir hasar boyutu yok"

AFAD Kocaeli İl Müdürü Salim Tekoğul da depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade ederek, "Kıyı emniyetinden ve gerekli yerlerden ilk bilgileri aldık. 102 kilometre açıkta yani Karadeniz'de, 25 kilometre derinlikte 4,8 büyüklüğünde bir deprem ama sadece bir sallantı hissi olmuş Kefken'de, herhangi bir hasar boyutu yok hadisenin. Yine de arkadaşlarımız kontrol amaçlı gidiyorlar. Aldığımız bilgiler bu yönde." ifadesini kullandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Karadeniz'de meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin yıkıcı ve ölümcül olmadığını söyledi.

Ercan, yaptığı açıklamada, ''15 Eylül 2016 Cumartesi günü 11.15’de odağı Batı Karadeniz içinde olan küçük bir deprem olmuştur. Depremin derinliği 11,4 km, büyüklüğü ise 4,8 ile 5,0 arasındadır. Bu büyüklükteki deprem Kocaeli-Kandıra, Sakarya, Devrek, İstanbul, Bursa’da duyulsa da yıkıcı, ölümcül değildir. Karadeniz bölgesinde yer yapısı şöyledir, Karadeniz kabuğu Anadolu’nun altına tıpkı bir kürek gibi dalar. Ancak bu dalma hızı çok yavaş olduğundan sıkışma ile gerginlik birikimi ancak küçük depremlerle ortaya çıkar. İstanbul-Riva-Ağva-Kandıra- Ereğli-Zonguldak kıyılarından dalan Karadeniz kabuğunun arkasında derin Karadeniz çukurları yer alır. Batı Karadeniz bölgesinde iki tane ana kırık kuşağı vardır. Bunlardan birisi, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna önünden, yaklaşık Kuzey 15 Batı doğrultulu bu kırık, Istranca Kuşağı ile İstanbul Kuşağını ayıran, öteleyen bir diri kırıktır. Bu kırığın adı Batı Karadeniz kırığıdır. Bu kırığın Türkiye topraklarında olan baş kesimi Durusu-Çatalca-Mimarsinan doğrultusunda uzanıp, Büyükçekmece koyu önünde Kuzey Anadolu Kırığı ile kesişir.

Daha doğudaki kırık ise Kastamonu-İnebolu ile Batı Kırım doğrultusunda, K20B doğrultulu olup, üzerinde Kocaeli yarımadasının yer aldığı İstanbul Kuşağının doğu sınırını oluşturur. Buna Batı Kırım kırığı denir. Bunlar arasında, kuzeyde Odessa Selfi yer alır. İşte bugün olan deprem bu iki kırığın arasında, Batı Karadeniz Çanağına yakın bir yerde oluşmuştur. Dolayısıyla, sarsıntılar Bulgaristan, Romanya ile Ukrayna’da güçlü olarak duyulmuş olmalı. Görünüşe göre bu deprem, bir öncü deprem değil, ana depremin ta kendisidir. Bilimsel verilere göre, göreceli olarak gerginliği düşük olan Batı Karadeniz’in daha büyük bir deprem benim için şaşırtıcı olur. Kaçışmaya, olayı abartmaya gerek yoktur'' dedi.

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]