Sakarya sele teslim!

Sakarya merkezi ile Sapanca ve Ferizli ilçelerinde etkili olan sağanak nedeniyle çok sayıda evi su bastı, Kurtköy'de derenin taşması sonucu Sapanca-Kocaeli karayolu ulaşıma kapandı.

Sağanak ve fırtına akşam saatlerinde kent merkezi ile ilçelerde etkili oldu. Yağışın etkisini artırması nedeniyle Beşköprü kavşağı D-100 karayolu bağlantısında oluşan su birikintisi nedeniyle araçlar yolda kaldı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne bağlı ekiplerin tıkanan rögarları açma çalışmaları devam ediyor.

Sapanca ilçesinde ise yağış sonrası taşan dereler sebebiyle Dibektaş, Kurtköy, Ünlüce, Göl, Yeni mahallelerindeki çok sayıda evi su bastı. Sapanca Belediyesi ekipleri, iş makineleri yardımıyla dere yataklarını açmak için çalışmalarını gece boyu sürdürdü. AFAD ekipleri ise su baskını sebebiyle evlerinde mahsur kalan 20 vatandaşı kurtararak güvenli bölgelere taşıdı.

Kurtköy ve Göl mahallesinde yağış sebebiyle ana yol kapandı. Kocaeli ve Adapazarı yönlerine ulaşım uzun süre sağlanamadı. Yollar belediye ekiplerinin yaklaşık 5 saatlik çalışması sonrası ulaşıma açıldı.

Vali Coş ve Başkan Toçoğlu olay yerine geldi

Olay yerine gelen Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, İlçe Kaymakamı Süleyman Yıldırım, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, çalışmaları yerinde inceledi, vatandaşlarla görüştü ve ekiplerden bilgi aldı.

Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, gazetecilere yaptığı açıklamada, hasarın büyük olmasına karşın can kaybının bulunmadığını söyledi.

AFAD ekipleri tarafından 20 vatandaşın kurtarıldığını belirten Yılmazer, çevre şehirlerden ilçeye ulaşımın güçlükle sağlandığını aktardı. Ağırlıklı olarak grup yollarında, dere yataklarında aşırı yağış sonucu taşmaların meydana geldiğini dile getiren Yılmazer, şunları kaydetti:

"Can kaybı yok"


"İzmit-Sapanca ve Sapanca-Adapazarı yolunda ulaşım durmuş durumda. Dibektaş, Kurtköy, Ünlüce, Göl, Yeni Mahalle ile sahil bölümünde belli bölgeler riskli düzeyde sular altında. Ekiplerimiz aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Yapacak bir şey yok. Allah'tan gelene bir şey diyemiyoruz. Son gözlemlerimize göre hasar çok yüksek düzeyde ancak şükürler olsun ki can kaybımız yok. AFAD ekipleri çalışmalara destek veriyor. 20 vatandaşımız bu ekiplerimiz tarafından mahsur kaldıkları yerlerden kurtarılmış durumda."

Ferizli ilçesi Gölkent Mahallesi'nde de su baskınları meydana geldi. Sokakları sular altında kalan mahallede evinde mahsur kalan bir kişi iş makinesi yardımıyla kurtarıldı.

Sakarya'da dün akşam saatlerinde başlayan yağış etkili olmaya devam ediyor. Yağışlar en çok Sapanca ve Kaynarca ilçelerini vurdu. Sapanca'da pek çok evi su bastı.

Kaynarca ilçesine bağlı Büyükyanık Mahallesi'nde şiddetli yağış sonucu dere taştı. Kaynarca ile Karasu ilçesi arasındaki ulaşımı sağlayan karayolu taşkın nedeniyle ulaşıma kapandı. Okulu su basması nedeniyle eğitim ve öğretime ara verildi.

Okullar tatil edildi

Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre, ilde saat 12.00 itibariyle Ferizli ilçesine metrekareye 200 kilogram, Sapanca'ya 100, Kocaali'ye 133, Karapürçek 140, Karasu 40 ve Kaynarca'ya 110 kilogram yağış düştü. Etkili olan yağış, Kaynarca'da taşkına yol açtı. Büyükyanık Mahallesi'nde Değirmengözü Deresi taştı. İlkokul ve ortaokul binasını su bastı. Okullar tatil edildi. Tarım alanları sular altında kaldı. Karasu ve Kaynarca ilçelerine birbirine bağlayan karayolu trafiğe kapandı. Pamukova ilçesinde D-650 karayolundaki alt geçit yağış sonrası suyla doldu. Karayolunun her iki yönü ulaşıma kapandı. Ulaşım her iki yönde de yan yoldan sağlandı. Yenice Mahallesi'nde bir evi su bastı. Eski tren yolunda göçük meydana geldi. Bir köpeğin sel sularına kapıldığı görüldü.

Evler ve yollar sular altında kaldı

Büyükyanık Mahallesi Muhtarı Şaban Çimen, derenin taşması nedeniyle mahalleye ulaşımın kesildiğini söyledi. Tarlaların sular altında kaldığını kaydeden Çimen, "Aşırı sel her sene bir iki kere oluyor. Vatandaş mağdur durumda. Tarlalar, mısırlar su altında. Vatandaş bitti. Vatandaşın yapacak bir şeyi de yok. Okullar tatil oldu. Servis araçları yolda kaldı. Ahırlarda hasar var. Samanlıklar yıkıldı. Otlar gitti. Devletten bir yardım bekliyor köylü. Karasu-Kaynarca yolu kapalı. Devletten isteğimiz tarım kredi borçlarının ertelenmesi." dedi.

Suların yolu kapanması nedeniyle 9 köyün öğrencilerini okula götüremediğini anlatan servis şoförü Basri Açıcı, "Buranın Sakarya'ya, Kaynarca'ya olan tüm servislerini taşıyorum. Dokuz köyden ve Kaynarca'dan öğrencilerim mahsur kaldı. Öğrenci velileri inanmıyor. Gece 01.00'dan beri yol kapalı. Sakarya'ya hiçbir ulaşım yok. Evleri, okulu, ağırları su bastı. Araziler su altında. Bir yetkili gelmedi. Mağdur olan biziz. Bir hasta olduğunu düşünün." diye konuştu.

Öte yandan yağışın akşam saatlerine kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Sakarya merkezi ile Sapanca ve Ferizli ilçelerinde etkili olan sağanak nedeniyle çok sayıda evi su bastı.

Dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak bugün şiddetini daha da artırdı. Sağanak ve fırtına kent merkezi ile ilçelerde etkili oldu. Yağışlar nedeniyle şehir merkezinde bazı yollar adeta göle dönerken, trafikte yer yer uzun araç kuyrukları oluştu.

İşte şehir merkezinden görüntüler:
Sakarya'da dün akşam saatlerinde başlayan yağış etkili olmaya devam ediyor. Şiddetli yağış sonrası Pamukova ilçesini Bilecik'e bağlayan D-650 karayolu her iki yönde de ulaşıma kapandı.

İlde yağışlar en çok Pamukova, Sapanca ve Kaynarca ilçelerini vurdu. Pamukova ilçesinde D-650 karayolundaki alt geçit, yağış sonrası suyla doldu. İlçeyi Bilecik'e bağlayan karayolu her iki yönde ulaşıma kapandı. Ulaşım her iki yönde de yan yoldan sağlandı. Ayrıca Yenice Mahallesi'nde bir evi su bastı. Eski tren yolunda ise göçük meydana geldi.
Kaynarca İlçesi'nde şiddetli yağış ardından görülen selde, bir kişinin kurtarmaya çalıştığı köpek suya kapılınca panik içerisinde kaldı.

Sakarya il genelinde dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağış ardından Kaynarca'nın Büyükyanık Mahallesi'nde sel meydana geldi. Mahalleden geçen Büyükyanık Deresi, şiddetli yağış ardından taştı. Sel suları yerleşim bölgelerine doğru ilerleyip evlere kadar girdi. Sel anında bir kişi kurtarmak istediği köpeğini kucaklayarak sel sularının şiddetli aktığı dere yakınından uzaklaştırmak istedi. Sahibinin kucağından tekrar suya düşen köpek, dere yatağına doğru koşunca sulara kapılarak sürüklendi. Köpeğin sulara kapıldığı anlar seli görüntülemeye çalışan bir kişinin cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Görüntülerde kurtarma çabaları sırasında bir kişinin "Köpek gitti, gitti" diyerek çırpınışı dikkat çekti. Çevredekiler daha sonra bölgede yavru köpeği aramaya çıktı.
Sakarya’da dün gece başlayan şiddetli yağmur etkisini sürdürüyor. Sapanca ve Taraklı'da şiddetli yağış nedeniyle yollarda çökmeler meydana geldi.

Sapanca Gölü’nü besleyen derelerin taşması sonucu tüm mahalleleri sular altında kalan Sapanca’da vatandaşlar gece yaşadıkları korkuyu anlattı. Dün gece Marmara Bölgesini etkisi altına alan sağanak yağış Sakarya’da da etkisini gösteriyor. Gece geç saatlerden itibaren süren yağış sonucu Sapanca ilçesinde Sapanca Gölü’nü besleyen dereler taşmış, yüzlerce evde su baskınları yaşanmıştı. Öte yandan sahil kesiminde bulunan iş yerleri ile Sapanca İmam Hatip Lisesi de sular altında kalırken, Mahmudiye Mahallesi'ne giden yol çöktü. Selin etkili olduğu mahallelerden olan Kuruçeşme Mahallesi'nde vatandaşlar geceyi komşularına sığınarak geçirdi.

Kuruçeşme Mahallesi'nde yaşayan İlknur Kurt, selin geliş anını ve yaşadıkları korkuyu şu ifadelerle anlattı:

“Dışarıda su yükselmeye başlayınca balkona kadar geldi. Kapıyı kilitleyip koltuğu çektik kapı hizasına. Su eve girmeye başlayınca çocukları dışarıya verdik camdan. Uyusaydık ne olurduk bilemiyorum.” Ayrıca sahil esnafı dükkanlarındaki suyu tahliye edebilmek için yoğun çaba harcıyor.

Taraklı'da da yollar çöktü

Taraklı ilçesinde altyapı çalışması sonrası mıcır dökülerek kapatılan yollarda yağış sonrası çökmeler meydana geldi.

İlçede 13 ay önce başlayan kanalizasyon çalışmaları sonrası kazılan ve daha sonra çakıllarla kapatılan yollarda yağmurla birlikte çökmeler oluştu.

Hacımurat Mahallesi okul yolunda park halindeki minibüs ve otomobil, yolun çökmesi sonucu çamura saplandı. Araç sahiplerinin yardım istemesi üzerine kurtarma için belediyeye ait bir iş makinesi gönderildi. Araçlar kurtarıldıktan sonra belediye çöken alanları mıcırla doldurdu.
Şiddetli yağışın etkili olduğu Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde derenin taşması sonucu ilçenin şehir merkeziyle bağlantısını sağlayan karayolu ulaşıma kapandı.

Sel sularına kapılan bir yem tankeri devrildi. Sapanca ilçesinde de Kurtköy Deresi'nin taşması sonucu toprak kaymaları meydana geldi. Her iki ilçede de bazı evleri su bastı.

Şiddetli yağışın vurduğu Kaynarca ilçesinde Seyran deresi taştı. Derenin taşması sonucu Adapazarı-Karasu karayolu ulaşıma kapandı. İlçenin şehirle olan bağlantısı kesildi. Bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Gürpınar Mahallesi yolunda su kanalının taşması sonucu bir yem tankeri devrildi. Sürücü araçtan yara almadan çıktı. Devrilen tankerin yakınında suya kapılan bir köpek traktörle yardıma gelen bir vatandaş tarafından kurtarıldı.

Şiddetli yağış Sapanca ilçesinde de hayatı olumsuz etkiledi. Şiddetli yağış nedeniyle Kurtköy deresi taştı. Dere yatağı kenarında bulunan vilların yakınında toprak kayması meydana geldi. Kuruçeşme Mahallesi'nde bir çok evi su bastı.

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle Seyran deresinin taşması sonucu kapanan Adapazarı-Kaynarca karayolu sel sularının çekilmesinin ardından ulaşıma açıldı.

Suların çekilmesinin ardından selin verdiği zarar da ortaya çıktı. Selde bir çok araç zarar gördü. Sanayi sitesindeki bazı iş yerlerini su bastı. Yollar da hasar oluştu.

Esnaf suların çekilmesinin ardından temizlik çalışmasına başladı.

FERİZLİ'DE ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Yağıştan en fazla etkilenen Ferizli ilçesinde İstiklal Mahallesi, Deprem konutları, Gölkent, Değirmencik, Damlık, Akçukur, Teberik, Tokat, Sinanoğlu Çiftlik Mahallerinde su baskınları bazı yolların kapanmasına neden oldu. Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk, zarar tespit komisyonu oluşturduklarını kaydederek; "Şu an gerekli tespit ve incelemeler yapılıyor. Vatandaşlarımız hiçbir şekilde mağdur durumda bırakılmayacaktır. Tüm ekibimizle birlikte mağdur olan mahallelerimize seferber olduk. Belediye olarak elimizdeki tüm imkanları kullanıyoruz.“ dedi

"YAĞIŞ DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE"

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Fen İşleri, Çevre Koruma ve Kontrol, İtfaiye ve Ulaşım Daire Başkanlığı ile SASKİ ekiplerinin sel ile mücadele konusunda gerekli tüm adımları attıklarını söyledi. Dere yataklarının temizlendiğini, köy yolları ve kapalı geçişlerin de açıldığını anlatan Keleş, şunları söyledi; "Sadece Ferizli ilçemize dünden bu yana devam eden yağışlar neticesinde metrekareye 250 kilogram yağış düştü. Bu bırakın Türkiye ortalamasını Dünya ortalamasının bile üstünde bir rakamdır. Yine Karapürçek 159, Kaynarca 142, Kocaali, 142, Akyazı 123 ve Sapanca metrekareye 121 kilogram yağış aldılar. Bunlar çok ciddi istatistikler."

Sakarya’da dün geceden bu yana aralıklarla süren sağanak yağış Kaynarca ilçesinde de etkisini gösterdi. Kaynarca’da bir çok ev sular altında kalırken, işçi taşıyan servisi sel suların ortasından itfaiye ekipleri kurtardı.

Sakarya’da önceki gün gece saatlerinde başlayan sağanak yağış Kaynarca ilçesinde de etkisini gösterdi. Aşırı yağış sonrası dereler taşınca yollar göle döndü. Derelerin taşması sonucu oluşan selden dolayı çok sayıda evde su baskınları yaşandı.

Öte yandan Güven Balcılar mahallesinde faaliyet gösteren bir tavuk kesimhanesinden işçileri alarak Kaynarca’ya götürmek isteyen bir işçi servisi Balcılar Köprüsü’nden geçmek isterken motorun su almasından dolayı sel suların ortasında kaldı. Hemen olay yerine itfaiye ekibi çağrıldı. Olay yerine kısa sürede gelen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kaynarca Grup Amirliği ekipleri mahsur kalan işçileri kurtardı. İlçede çalışmaların hala devam ettiği belirtildi.
Sakarya'da şiddetli yağış ile birlikte derenin getirdiği atıklar Sapanca Gölü'nde kirliliğe yol açtı. İstanbuldere'nin göle karıştığı alanda sahil pet şişe, boru, saksı, yalıtım malzemesi ve odun parçaları gibi atıklarla doldu.

Sapanca ilçesinde önceki geceden itibaren etkili olan şiddetli yağış, derelerin debisini yükseltti. Suların yükselmesiyle yatakları genişleyen dereler, çevresine atılan atıkları içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'ne taşıdı. Özellikle ilçe merkezinden geçen İstanbuldere'nin taşıdığı atıklar sahilde kirliliğe neden oldu. Dere kenarındaki site çalışanları, sahile vuran pet şişe, boru, saksı, yalıtım malzemesi ve odun parçalarını kendi çabalarıyla temizlemeye çalıştı.

Kirlilik su kuşlarını da etkiledi. Vatandaşların yiyecek vererek besledikleri ördekler, atıklar nedeniyle kıyıya çıkmakta güçlük çekti. Osman Yüksel isimli vatandaş, dere havzalarını iyi kullanmayan vatandaşların attığı atıkların göle aktığını kaydederek, "Sahil tarafıyla pek ilgilenen de yok. İnşallah ilgilenirler. Güzellikler ortaya çıkar. Sapanca'nın en pis akan deresi İstanbuldere'dir. Çünkü bu dere havzasında bulunan mahallelerin atmış olduğu atıkların biriktiği yer burası. Daha başka derelerde bu kadar pislik olduğunu düşünmüyorum." dedi.
Kaynarca ilçesinde bulunan 529 yıllık Şeyh Müslihiddin Camii'nin şadırvanı, şiddetli yağış ve rüzgar nedeniyle çöktü.

Fatih Sultan Mehmet Han'ın mimarlarından Şeyh Müslihiddin adına Miladi 1486 yılında Sakarya'nın Kaynarca ilçesine yaptırılan caminin şadırvanı, önceki gün şiddetli yağış ve rüzgarda zarar gördü. Şadırvan büyük bir gürültüyle çöktü.

Büyükkaynarca Mahallesi'nde bulunan Şeyh Müslihiddin Camii, bakımsızlık sebebiyle 1996 yılında ibadete kapatılmıştı. 17 Ağustos 1999 depreminde minaresinin bir kısmının çatıya düşmesi sonucu hasar oluşan caminin mülkiyeti 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmişti. Geçen yıllarda restorasyonu yapılan cami yeniden ibadete açılmıştı.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]