Sakarya Nehri'ne düşen avcı kayboldu

Sakarya Nehri\'nde tüfekle ördek avlayan iki avcıdan biri, kayığın alabora olması sonucu suda kayboldu. 

Sabah saatlerinde ördek avlamak için kuzeni Şaban ile nehre gelen Süleyman A.\'nın (45) bulunduğu kayık, Adatepe mevkisinde alabora oldu. 

Şaban A., yüzerek kıyıya çıktı, kuzeni ise suda kayboldu. 

Olay yerine gelen jandarma ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, Süleyman A.\'yı bulmak için çalışma başlattı.

Limandere Mahallesi\'nde yaşayan Süleyman A.\'nın evli ve bir erkek çocuk sahibi olduğu, çiftin ikiz bebek beklediği öğrenildi.

Sakarya'nın Karasu ilçesinde iki gün önce nehirde ördek avlarken kayığın alabora olması sonucu suda kaybolan 45 yaşındaki Süleyman Abışka'yı arama çalışmaları devam ediyor.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, botlarla Adatepe köyü mevkisinde çalışmalarını sürdürüyor. Ekiplere Ankara'dan gelecek dalgıçların da destek vereceği öğrenildi.

Kayıp avcının kuzeni Mutlu Abışka, arama çalışmalarında herhangi bir ize rastlanmadığını söyledi.

 "2 gün oldu, çalışmalarımız ağır ilerliyor" diyen Abışka, "Eksik kalıyoruz, çok eksiğiz. Bize yardım gelmiyor, sadece AFAD ekibimiz, onlar geliyor. Havalar da bozmak üzere, inşallah bize 2 gün müsaade eder, şu emanetimizi sudan alıncaya kadar en azından" şeklinde konuştu.

Sakarya Nehri'nde tüfekle ördek avlayan Şaban ile kuzeni Süleyman Abışka'nın (45) bulunduğu kayık, 3 Ocak Cumartesi günü Adatepe mevkisinde alabora olmuştu. Şaban Abışka, yüzerek kıyıya çıkmış, kuzeni ise suda kaybolmuştu. 
Sakarya'nın Karasu ilçesinde, ikiz bebeklere hamile Sunay Abuçka (40), Sakarya Nehri'nde ördek avlarken kayığının alabora olması sonucu düştüğü suda kaybolan eşi Süleyman Abuçka'nın (45) bulunmasını endişeyle bekliyor.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinden tatil için geldiği Sakarya'da amcasının oğluyla 4 gün önce avlanmaya gittiği nehre düşerek suda kaybolan Abuçka'yı arama çalışmalarını  İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Ankara'dan gelen dalgıçların da desteğiyle sürdürüyor.

Eşini arama çalışmalarını gözü yaşlı takip eden 5 aylık hamile Sunay Abuçka, karnında taşıdığı ikiz bebekleriyle kocasının bulunması için dua ediyor, yetkililerden yardım bekliyor.

Sunay Abuçka, eşinin nehirde kaybolduğunu duyunca Gebze'den Sakarya'ya geldiğini, ekiplerin yanı sıra kendi çabalarıyla yaptıkları aramadan sonuç alamadıklarını söyledi.

Kayığının alabora olmasının ardından eşinin amcasının çocuğunun kurtulduğunu anlatan Abuçka, "Kocamdan 4 gündür haber yok. Sakarya Nehri'nin ne dibinde ne de üstünde var, bulamıyoruz. Olumsuz hava şartları nedeniyle arama çalışmaları zor yürütülüyor. Köylüler de bize destek veriyor" diye konuştu.

Abuçka, arama ekiplerinin yetersiz kaldığını, suyun dibinde gerektiği kadar arama yapılmadığını ileri sürerek "Cumhurbaşkanım ve Başbakanım bize yardım edin. 4 gündür bittik, çaresiz bekliyoruz. Yakınlarımız gece gündüz Sakarya Nehri'nin içinde. Ne yapalım? Bize yardım göndersinler, kaybımı bulsunlar. Ne olur Allah rızası için bize yardım edin" dedi.

İkiz bebek bekliyor

Biri kız iki çocuğu bulunan Abuçka, şöyle konuştu:

"Allah izin verirse iki erkek daha dünyaya getireceğim, tabi bu acıya sonuna kadar dayanabilirsem. Allah bana güç versin, Süleymanımın emanetlerini dünyaya getireyim. Sen bana, yavrularına nasıl kıydın? Kuru Sakarya kuru, sen de benim gibi ateşler gibi yan da suların kurusun, kurusun da akma sen Sakarya. İki çocuğumla şimdi ne yaparım? Devletimden, milletimden yardım istiyorum. Arama yapan insanlara da acımaya başladım. Onların da aramaya gücü kalmadı, ne olur yardım edin. Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın, biz yandık başkası yanmasın." 

Doğum gününde kayboldu

Süleyman Abuçka'nın annesi Şeker Abuçka (71) da oğlunun "Sakarya Nehri'ne ava gideceğim anne, çok kalmam gelirim" diyerek evden ayrıldığını anlattı. 

Oğlunun doğduğu gün kaybolduğuna işaret eden Abuçka, "Babası 4 ay önce yaşamını yitirdi. Her şey Allah'tan ama yardım bekliyoruz, onların da evladı var. Benim ciğerim yandı, ne olur yardım edin" ifadesini kullandı.

Sakarya Nehri'nde tüfekle ördek avlayan Süleyman Abuçka ve kuzeni Şaban'ın bulunduğu kayık, 3 Ocak Cumartesi günü Adatepe mevkisinde alabora olmuştu. Şaban Abuçka, yüzerek kıyıya çıkmış, kuzeni ise suda kaybolmuştu.

Karasu ilçesinde tam 97 gündür arama çalışmaları sürdürülen kayıp avcıya tüm uğraşlara rağmen ulaşılamadı. Valilik bugüne kadar yürütülen çalışmalar ile ilgili detaylı bir açıklama yaptı

"İlimiz Karasu İlçesi, Adatepe Mahallesinde 03/01/2015 tarihinde bindikleri teknenin alabora olması sonucunda Sakarya Nehrine düşen Süleyman ABUKÇA isimli şahsın aranması için ilk günden itibaren Valiliğimiz Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı Arama Kurtarma ekiplerince 97 günden beri yapılan arama çalışmalarından maalesef herhangi bir sonuç elde edilememiştir.

97 günlük arama çalışmaları çerçevesinde Sakarya nehri üzerindeki Gökçekaya Barajı 1 hafta süreyle kapatılmış, Kurumun dalgıçları ile sonar ve su altı kamerasıyla aramalar yapılmış, nehrin kıyıları ve iç adacıklarındaki ağaçlar, pislikler temizlenmiş, dubalı kum çekme makinası kullanılmış, yüzeysel olarak kanca ve çapalarla arama işlemleri yapılmıştır.

Mevsim itibari ile yaşanan tüm olumsuz hava şartlarına rağmen AFAD ekiplerimiz gün aşırı olarak fedakârca arama ve kurtarma çalışmasına devam etmişlerdir.

97 gün boyunca Sakarya Valiliği AFAD ekipleri tarafından koordine edilen arama kurtarma çalışmalarına değişik il ve bölgelerden 7 kamu kurum ve kuruluşuyla, 4 ayrı sivil toplum kuruluşu katılmıştır. Bu çerçevede;

Valiliğimiz Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) 5’i balık adam olmak üzere 8-10 personel, 3 kurtarma aracı, 2-3 bot ile 65 gün, Ankara Jandarma Arama Kurtarma Ekibi (JAK) 12 personel, 2 araç ve 1 bot ile 9 gün, İstanbul Jandarma Arama Kurtarma ekibi 6 personel, 1 araç ve 1 bot ile 11 gün, Adana Afet ve Acil Durum Su Altı Arama Kurtarma ekibi 5 personel, 1 araç ile 3 gün, Sivas Afet ve Acil Durum Su Altı Arama Kurtarma ekibi 2 personel, 1 araç ile 3 gün, İstanbul Afet ve Acil Durum Su Altı Arama Kurtarma ekibi 3 personel, 1 araç ile 3 gün, Hendek Arama Kurtarma ekibi 9 personel, 1 araç ve 1 bot ile 7 gün, Sakarya Afet Bilinçlendirme ve Afete Hazırlama Derneği 5 personel, 1 araç ile 6 gün, Sakarya Bölgesel Dağcılar Topluluğu 2 personel, 1 araç ve 1 arazi motoru ile 4 gün, İstanbul 911 Arama Kurtarma ekibi 4 gün, 4 personel olmak üzere çalışmalara katılmışlardır.

Ayrıca olayın başından itibaren Arama Kurtarma çalışması yapan tüm ekiplere ve çalışmalara Karasu Belediyesince özellikle çalışan ekiplerin iaşesi olmak üzere her türlü destek ve katkı sağlanmıştır"
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]