Sakarya Barosu'ndan "Basın Hukuku" semineri

Sakarya Barosu yoğun eğitim ve seminer programına “Basın Hukuku” konulu seminerle devam etti.

Avukatların hem akademik hem kişisel anlamda gelişimine katkıda bulunmak için düzenlenen eğitim programlarının yanı sıra toplumun genelini ilgilendiren konularda da sık sık eğitim, panel ve seminerler düzenleyen Sakarya Barosu son olarak özellikle basın mensuplarına yönelik “Basın Hukuku” konulu bir seminer gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz hafta içinde duyurusu yapılan seminere pek çok yazılı ve görsel basın mensubu iştirak etti.

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı Zeki Aydıntepe, Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği(RATED) Başkanı Hüseyin Remzi Adıyaman, çok sayıda gazeteci, köşe yazarı, radyo programcısı, avukatlar ve Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencilerinin katıldığı seminer ilgi ile dinlendi.

Sunumunu Av. Can Atalay’ın Yaptığı “Basın Hukuku” konulu seminerde ağırlıklı olarak basın ve ifade özgürlüğü, haber alma hakkı, cevap ve düzeltme hakkı, haber ve yorumda eleştiri, haber kaynağının gizliliği ile ilgili konular ele alındı.

İKİ TEMEL PROBLEM

Seminerde açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Zafer Kazan özgürlükler konusunda yaşanan sıkıntıların yıllardır süregeldiğini ifade etti ve ülke olarak iki temel problemimiz olduğunu belirtti. Bu temel problemlerden birincisinin bağımsız ve tarafsız yargı temelinde savunma hakkı olduğunu ikincisinin ise buna bağlı olarak hukukun ve bağımsız yargının koruması altında olması gereken basın özgürlüğü olduğunu ifade eden Başkan Kazan ancak özgür basının olduğu bir ülkede doğru bilgiye erişmenin mümkün olabileceğini ve halkın haber alma hakkını kullanabileceğini belirtti.

Başkan Kazan : “ Ne zaman bu iki temel konuda ideal standardı yakalarız, işte o zaman gerçek bir hukuk devleti olduğumuzu söyleyebiliriz.” dedi.

TEMEL HAKLAR KONJÜKTÜRE GÖRE DEĞİŞMEZ

Hak ve özgürlüklerin baki olduğuna vurgu yapan Başkan Kazan yaşam hakkı, savunma hakkı, haber alma hakkı gibi temel hakların tarihe, zamana veya konjonktüre göre değişmeyeceğini belirtti ve

“Hak ve özgürlükler bakidir. Bu gün ihtiyaç duyduğumuz haklara yarın da ihtiyaç duyacağız. Şunu unutmayalım ki hukuk bir gün herkese lazım olacak. Hukuk hepimizin teminatıdır, hepimizin geleceğidir.” diyerek bu önemli seminere iştirak eden tüm katılımcılara teşekkür etti.

Av. Can Atalay ise basın özgürlükleri konusunda kısa bir tarihi değerlendirme yaparken 1982 anayasasını “otoriter ve sınırlı özgürlükçü” olarak tanımlarken 1996 ve 2001 yılında Anayasada yapılan değişikliklerle bu durumun telafi edildiğini belirtti.

Basın özgürlüğü konusunda şu anki yasaların ihtiyacı karşılıyor olmasına rağmen uygulama noktasında sıkıntı yaşandığını belirten Av. Atalay, Anayasanın 25. ve 26. maddelerinde gerek bireysel, gerek toplu halde ifade özgürlüğünün güvence altına alındığına vurgu yaparak “devlet ifade özgürlüğünü sağlamak zorundadır” dedi.

DEVLET İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAĞLAMAK ZORUNDA

“Devlet ifade özgürlüğüne müdahale edemez. Müdahale edemediği gibi ifade özgürlüğünün uygulanabilmesi için gerekli ortamı da sağlamak zorundadır” diyen Av. Can Atalay, İfade özgürlüğünde devletin sorumlulukları yanında basının da sorumluluklarına dikkat çekerek aynı zorunlulukların basın için de geçerli olduğunu belirtti.

İfade ve basın özgürlüklerinin sınırı konusunda da bilgilendirme yapan Av. Atalay; her türlü savaş propagandası, kin ve nefrete, şiddete tahrik etmek, ulusal, ırkçı ve ya dinsel düşmanlığın savunulmasının hukuk tarafından yasaklandığını ifade etti.

Kişilik hakları ve özel yaşamın da gizliği ilkesinin yasalarla güvence altına alındığını belirten Av. Atalay bu durumun da basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Cevap ve düzeltme hakkı, haber ve yorumda eleştiri, haber kaynağının gizliliği ile ilgili konularının da ela alındığı seminerde basın mensupları da özellikle güncel olaylarla ilgili sık sık sordukları sorularla Av. Can Atalay’ı soru yağmurunu tuttular.

Seminer sonunda Baro Başkanı Av. Zafer Kazan basın hukuku konusunda daha uzun ve planlı bir eğitime ihtiyaç olduğunu ve bugünün bir başlangıç olduğunu belirtirken katkılarından dolayı Av. Can Atalay’a teşekkür etti.

Plaket takdiminin ardından bir süre sohbet eden basın mensupları Başkan Kazan’ı organizasyon için tebrik ederek hassasiyetinden dolayı teşekkür ettiler
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]