Ramazan'da et fiyatlarına bir zam olacak mı?

Ramazana sayılı günler kala iftar sofralarının vazgeçilmezi kırmızı etin fiyatları yeniden gündeme geldi. Fiyatı cep yakan kırmızı et fiyatlarında ramazan ayı boyunca artış olup olmayacağı vatandaş tarafından merak ediliyor.

Türkiye Kasaplar ve Besiciler Fedarasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal, Sakaryarehberim.com'a yaptığı açıklamada, 'Ramazan geliyor' diye et fiyatlarına zam yapmak istemediklerini söyledi. Oda olarak böyle bir taleplerinin olmadığını kaydeden Kopal, ancak üreticilerin bir fiyat artışı beklediğini ifade etti. Kopal; "Ürettiğinin karşılığına 1 lira fazla alayım diyenler var. Hatta bu durumu fırsatçılığa dönüştürenler de var. Biz bunların karşısındayız. Ama şu anda 1 lira yükselme var. Geçici olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü Ramazan'da ilk bir hafta hareket oluyor, sonra oturuyor. 36-37 senedir bu işi yapıyorum. Her Ramazan olan şey bu. Ramazan ayı da tam sıcak aylara denk geliyor. Sıcak zamanlarda et tüketimi fazla olmuyor. Biz kesinlikle et fiyatlarının artmasını arzu etmiyoruz. Vatandaşlar özellikle mübarek zamanda sofrasına et alsın çorbasına katsın yemeğine katsın arzusundayız. Şu anda değişik yerlerde kıyma fiyatları 38 lira, 40 lira, 44 lira. Kuşbaşı, 42 lira, 44 lira olarak gidiyor" dedi.

"Devlet kasaplık yapmaz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın etin daha düşük fiyata satılması yönünde çalışmaları olduğunu ifade eden Nihat Kopal, eti maliyetinin altına kimsenin satmasının mümkün olmadığını belirtti. 'Herkes aynı düşüncede ama ortada bir maliyet var' diyen Kopal, şunları söyledi; "Yoksa biz etin 30 liraya satılmasını da arzu ediyoruz. Et Balık Kurumu satıyor ama gidip oradan 5 kilo et istediğinizde vermiyor. 1 kilo et veriyorlar. 5 kilo et alabilmen için 5 tane adam götürmen lazım. O da saat 11-12'de bitti diyorlar. O da yanlış birşey. Aslında yanlışın en büyüğü devlet kasaplık yapmaz, devlet bakkallık yapmaz. Bırak bunu esnaf yapsın. Siz bakanlık olarak bu işin eksiği nerede? Hatamız ne? Neden bu hayvancılık gelişmiyor? Bunu araştırmanız lazım."

"Süt fiyatları artsın, et fiyatları düşer"

İthal et getirmenin yanan ateşe bir kova su dökmek anlamına geldiğini anlatan Kopal; "Sütü 1.5 lira yapsınlar bakın 2-3 sene  sonra Türkiye'de hayvancılık sıkıntısı oluyor mu. İthal hayvan getiriyor, ithal et getiriyor. İthal et getirmek yanan ateşe bir kova su dökmektir. Biz diyoruz ki; süt fiyatlarını artsın. Teşvikler artsın. Dişi hayvan gelsin. Gebe ve gebe altı hayvanlar ithal edilsin. Bunlar gelsin ve süt fiyatları artsın 3 sene sonra Türkiye'de et fiyatlarının düşeceğini göreceksiniz. Çünkü hayvancılık artacak. Şimdi vatandaş getirip ineğini kestiriyor. Neden kestirdiğini sorduğumuzda 'aldığım süt, sattığım süt ve yemin maliyetini kurtarmıyor' diyor. Hiç kimse zararına çalışmaz. Hiç kimse zararına esnaflık yapmaz. Hayvancılık yapmak o kadar kolay bir iş değildir. Adam çoluğunla çocuğunla günde 2 kere 3 kere ahıra girip hayvanı yetiştiriyor. Hayvanı yetiştirmek o kadar kolay değil. Yem fiyatlarında KDV kaldırıldı. Yem fiyatları 5-6 lira ucuzlayacağına 5-6 lira zam geldi. Bunu ne araştıran var ne de soran var. Ama kasaplar 32 lira et satacak. Yok öyle birşey.

"Tünelin ucunu karanlık görüyorum"

Fiyatların yüksek olmasının kasapların işini de düşürdüğünü dile getiren Kopal, şunları kaydetti; "Günde 50 kilo satan dükkan 15 kilo satıyor. Et ucuz olsa biz sürümden kazanacağız. Bizim kar marjımız yüzde 20'dir. Şu anda yüzde 10 ile bile et satamıyoruz. Kirası, elektiriği, suyu, vergisi, ustası, stopajı herşeyi bunun içinde. Kasaplar öyle para kazanan bir esnaf değil. Biz kasap esnafı olarak gerçekten mağdur durumdayız. Tarım Bakanlığı bize hayvancılık konusunda bir çözüm bulamadı. İnşallah bu saatten sonra bulunur ama ben tünelin ucunu karanlık görüyorum."
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]