Pamukova'nın Çernobil'i için korkunç rapor

Pamukova'da bir taş ocağında gömülü halde bulunan atıkların çok zehirli olduğu ortaya çıktı. Taş ocağının sahibi, finans işlerine bakan akrabası ile ocakta kepçe operatörü hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açıldı.
 
Karapınar Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir taş ocağında geçen sene 29 Eylül'de ihbar üzerine yapılan çalışmada toprağa gömülü 1 ton 250 kilo kimyasal atık bulundu. 
Kimyasal atıklar incelenmek üzere TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü'ne gönderildi. 
 
Kimyasal atıklardan alınan numunelerin yapılan incelemesinde korkunç sonuçlar ortaya çıktı. 
 
Raporda, kimyasal atığın insanların ve hayvanların yaşamı için hayati risk taşıdığı, kanser hastalığına yol açabileceği ve doğmamış çocuklara zarar verebileceği belirtildi.
Raporun ardından Pamukova Cumhuriyet Başsavcılığı, ocağın sahibi Ç.K., şirketin finans işlerine bakan Ç.K'nın akrabası E.Ş. ile ocakta kepçe operatörü olarak çalışan M.Ç. hakkında iddianame hazırladı. 
 
İddianamede, şüphelilerin suçlamaları kabul etmedikleri, atıkların kim tarafından ne zaman iş yeri sahasına gömüldüğünü bilmediklerini beyan ettikleri belirtildi.
Bu kadar büyük miktarda kimyasal atığın şüphelilerin haberi ve izni olmadan iş yerine girebilmesinin mümkün olmadığının kaydedildiği iddianamede, şüphelilerin savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu iddia edildi. 
 
İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atıklarla çevreyi kasten kirlettikleri öne sürülen üç şüpheli hakkında 5 yıldan 20 yıla kadar hapis talebiyle Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
 
Davanın ilk duruşmasına sanıklar katılmazken ocakta çalışan iki kişi tanık olarak dinlendi. 
 
Tanık İ.C., gece malzeme döküldüğünü gördüğünü öne sürerek; "Dökülme sırasında pis koku yayıldı. Sorduğumuzda 'inşaat malzemesi döküldü' dediler" şeklinde ifade verdi.
 
H.B. isimli tanık ise şantiyede farklı bir tuhaf koku olduğunu anlatarak şantiyeye atık döküldüğü yönünde söylemler olduğunu belirtti. 
Üç sanığın yargılandığı davaya ilerleyen günlerde devam edilecek.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]