O derneğin üyeleri yargılanıyor

 Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açılan 4'ü tutuklu 11 sanık hakim karşısına çıktı.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu, tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.

Kimlik tespitlerinin yapılması ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamenin özetinin okunmasının ardından, sanık savunmalarına geçildi.

Tutuklu sanık Hüsnü Yılmaz, "ByLock" indirmediğini ve kullanmadığını savundu.

Bu programı basından duyduğunu, "ByLock" kullandığı yöndeki iddiaları kabul etmediğini savunan sanık Yılmaz, "Emekli olduktan sonra KHK ile kapatılan Sakarya Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne üye oldum. Denetim kurulu yedek üyeliğine seçildim. Herhangi bir şekilde derneğe aidat ödemedim. Suçlamaları kabul etmiyorum. 6 aydır tutukluyum, Behçet hastasıyım. Tahliyeme ve beraatime karar verilmesini talep ediyorum." dedi.

Diğer tutuklu sanık Kadri Ayhan da "ByLock" indirmediğini ve kullanmadığını söyledi. 

Bu program hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını öne süren sanık Ayhan, "Sakarya Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde 2012 yılında çalışmaya başladım. O tarihten beri telefon kullanmaya başladım, akıllı telefon değildir. Dernekteki internet benim telefon hattımın üstüne alınmıştı. Derneğe gelenlerden birisi Wi-Fi şifresiyle internete girerek bu programı indirmiş ve kullanmış olabilir. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.

Diğer tutuklu sanık Mehmet Şumlu da "ByLock" indirmediğini ve kullanmadığını öne sürdü.

Çiftçiliği sevdiğini ve bu işle ilgili meslek bilgisini arttırmak amacıyla 2009 yılında Sakarya Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne üye olduğunu belirten Şumlu, "2012-2014 yıllarında yönetim kurulu başkanlığı görevini yaptım. Üye olduğum için derneğe aidat ödedim. Bu dernekten 2015 Ocak ayında ayrıldım. Suçlamaları kabul etmiyorum, tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Tutuksuz sanık H.A. da sanayide esnaflık yaptığını, iş yerine yakın olması sebebiyle Bank Asya'da hesap açtığını kaydetti.

Bu bankadan sadece emekli maaşını çektiğini, hesabı ticari işlerinde kullanmadığını belirten sanık H.A, "2008 yılında Sakarya Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne üye oldum. 2015 yılında yönetim kurulu başkanlığına seçildim. Üye olduğum süre içerisinde çok fazla faaliyetlere katılmadım. Kıbrıs gazisiyim, eğer bu derneğin o tarihlerde bu yapıyla ilgisini bilseydim, üye olmazdım, tepkim olurdu. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Diğer sanıklarda haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini ve beraatlerini talep etti.

Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasını talep etti.

Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına, "ByLock" trafik bilgisi ve haberleşme içeriğinin İl Emniyet Müdürlüğünden istenmesi için müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, aralarında KHK ile kapatılan Sakarya Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyesi ve çalışanlarınında bulunduğu 11 sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]