National Geographic Ekibi Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından “National Geographic Türkiye’nin Türkiye Yolculuğu” adlı bir söyleşi düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen söyleşiye konuşmacı olarak katılan National Geographic Türkiye ekibinden Genel Yayın Yönetmeni Nesibe Bat, Özel Haber ve Konu Editörü Onur Uygun, Görsel Yönetmen Hüseyin Takmaz ile Editoryal Koordinatör Kemal Gözegir, söyleşide National Geographic’e katılma serüvenlerini anlattılar ve öğrencilerin merak ettiklerini cevapladılar.

Büyük bir emek var

Genel Yayın Yönetmeni Nesibe Bat, National Geographic’in 1888 yılında kurulduğunu ancak derginin asıl 1905 yılında popülerleşmeye başladığını söyledi. National Geographic’in kuruluş sürecinden başlayarak bugüne kadarki serüvenini anlatan Bat, “1905’ten sonra dergi uzmanlığını kanıtlamaya başladı. Derginin işleyişinde büyük bir emek var. Birçok uzmanla bir arada çalışılıyor. Yapılan çevirileri heyet oluşturup bu heyete danışıyoruz ve çevirilere son şeklini veriyoruz. Biz şu an burada dört kişiyiz ama arkamızda inanılmaz bir ekip ve özveri var. Bu dergi oluşturulurken her şeye yetişmeye çalışmayıp uzmanların yardımlarını ve konuya hevesli kişilerin yardımını alıyoruz ve onları dergiye monte ediyoruz. Dergiye katkıda bulunmanın birçok yolu var” diye konuştu.

“Biz Amerika’dan gelen şeylerin yanına bir şeyler katmak istiyoruz. Hiçbir zaman acele etmeyip en iyiyi yapmaya çalışıyoruz” diyen Nesibe Bat, Türk okurunun dergide Türkiye’de üretilmiş bir kapak konusu görmekten her zaman çok mutlu olduğunu söyledi.

Kolaya kaçmayın

Nesibe Bat, dergide bir yazı yazmak için çok detaylı ve uzun süren araştırmalar yapıldığını belirterek, “Hiçbir konuda kulaktan dolma bilgiler ile bir şeyler yapmaya çalışmayın. Konuyu dibine kadar araştırın, kolaya kaçmayın. Ben bir tek cümle için 700 sayfalık bir kitap okumuştum. Her zaman sizden daha bilgilisi var bunu unutmayın” dedi. Konu ile ilgili söz alan Özel Haber ve Konu Editörü Onur Uygun ise kendi yazılarından örnek vererek, “Ben de tek sayfa bir haber için bir kitap okuyup iki uzmanla görüşmüştüm. Fazla emek harcamanız lazım” şeklinde konuştu.

Konu seçimi titizlikle yapılıyor

Dergide çıkan konular seçilirken dikkat ettikleri noktaları öğrencilere aktaran Nesibe Bat, “Bir şeyin dergiye konu olması için bir takım kalemleri karşılaması gerekiyor. Gündemle örtüşmesi gerekiyor. Konunu dört dörtlük olması gerekiyor. Okuyucu o konuyu okuduğu zaman konu hakkında her şeyi öğrenmesi gerekiyor. Konuları yazarken görüş olarak tam ortada olunması gerekiyor” dedi.

Fotoğraflara müdahale etmiyoruz

National Geographic’in fotoğraflara bakışı ile ilgili konuşan Görsel Yönetmen Hüseyin Takmaz, “National Geographic’de yer alacak bir fotoğraf özgün olmalı. Farklı bir vizyonla

çekilmiş olmalı. Fotoğraf konuyu anlatan katmanları gösterebilmeli” dedi. Dergideki fotoğraflara kesinlikle müdahale etmediklerini söyleyen Hüseyin Takmaz, “Gelen fotoğrafları detaylı inceliyoruz ve herhangi bir nesne silindiyse o fotoğrafı kullanmıyoruz. Fotoğrafları olabildiğince doğal aktarmaya çalışıyoruz. Basılırken bazı basma kuralları olduğu için fazla abartıya kaçmadan, özüne zarar vermeden kontrast ve ışık ayarlarını düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]