Münir Kutluata mecliste bankaları eleştirdi

MHP Sakarya Milletvekili Prof.Dr. Münir Kutluata, vatandaşların bankalar tarafından hangi uygulamalarla mağdur edildikleri ve banka müşterilerinin tüketici kanunundan doğan haklarının korunabilmesi amacıyla MHP Grubu adına meclis kürsüsünde söz aldı.

TBMM’ye verilen araştırma önergesinde bankaların hukuka aykırı uygulamalarına değinen Kutluata, “Bu uygulamaların yanında sürekli borç ile tüketen yarınını ipotek altına alan vatandaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artıyor. Kredi kullanan vatandaşın gelirine değil, tapusuna bakılıyor. Borçla tüketen bir toplumun refah seviyesinden ne kadar bahsedebilirsiniz?” dedi.

Kâr zengini oldular

Bankaların kârlarının yüzde 25\'inin, 4,5 milyar lira civarındaki kısmının sadece kredi kartı aidatlarından elde edildiğini anlatan Münir Kutluata, geçmiş hükümet döneminde bankacılık sektöründe yapılan düzenlemelerin bankaların kâr etmesi amacıyla değil ekonominin finansmanının sağlanması için yapıldığına işaret etti. Kutluata, günümüzde yürütülen politikalara bakıldığında başkaların parası ile yapılan ithalat, üretim olmadığı ve vatandaşın üretime iştirak edilemediği için geliri olmayan vatandaşı borçlandırarak tüketime özendirilmek suretiyle yürütülmekte olduğunu ifade etti.

Borçlanma derdi

Hane halkı borçlarının 6 milyar lira civarından 286 milyar Türk Lirası\'na çıktığını belirten Kutluata, “Kredi toplam hacmini düşündüğünüz takdirde, bu ekonominin fakir vatandaşın ödediği paralarla bankacılık sektörü büyük kârlar sağlamıştır. Büyümeyi, büyümeye iştirak etmeyen üretime iştirak etmeyen kesimleri borçlandırmak suretiyle yürütür ardından da bu tür bir büyüme anlayışına ardına sığınacak olursanız, o zaman bankaların bu giderek artan karları ne kadar vicdani olur? Bankalar kredi verirken yarınki gelirden ziyade borçlananların, kredi talep edenlerin servetine baktığı, mülkiyetine baktığı, tapusuna baktığı çok iyi biliniyor” dedi.

Koruma altında

Önergenin vatandaşın koruma altına alınması için verildiğine vurgu yapan Kutluata, “ Peki, bunlar için muhalefetin önerge vermesi mi lazım? Aksaklıkları iktidar görmüyor mu? Düzeltilmesi gerektiği bilmiyor mu? Bankacılık sektörünün yüzde 50\'ye yaklaşan bir oranı yabancıların eline geçti. Bankaların hukuki olmayan, vicdani olmayan alanlardan büyük kârlar elde etmesine hükümetin sessiz kalması, sadece bankacılığın korunuyor olmasından öteye, acaba yabancıya satışlarda bu alanların gayet cazip kâr alanları olarak gösterildiği şartı ve teşviki var mı? Diye insan meraklanmadan edemiyor” diye konuştu.

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]