''Köyler hızla boşalıyor!''

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, köyden kente göçün hızla arttığını, bu durumun tehlikeli bir hal almaya başladığını söyledi.

İşte o açıklama:

''Maalesef insanımız büyük umutlarla kente göçüyor. Hayatını doğa ile iç içe değil, dört duvar arasında, apartman dairesinde, yaşamayı tercih ediyor. Bu durumda köye, göç nedenlerini araştırmak gerekir. Mutlaka bununla ilgili bir çok araştırmalar yapılmıştır. Sebep ve de sonuçları üzerinde yeterli durulduğu konusunda ciddi şüphelerim var. Köyden kente sebepleri ve de sonuçları konusunda yeterli durulsaydı, göç devam etmezdi, dururdu. Göçün sebepleri dün ne idiyse bugünde sebepler artarak maalesef göç devam etmektedir. Sebepler arasında azalan gelir kaynakları, daha iyi yaşam standartları talepleri sonuç boşalmış köyler.

Köylerin boşalması ülke doğal kaynaklarının tam olarak kullanılmaması, ülke ihtiyaçlarının temini için ithalat yolunun açılmasına yol açmaktadır. Buda ülkenin döviz kaynağının gereksiz yere yurt dışına çıkmasına yol açmaktadır. Bu durum ülkemizin refah seviyesini etkilemektedir. Kente göç eden insanların bir kısmı iş sahibi olurken bir kısmı maalesef işsizler ordusuna kayıt yaptırmaktadır. Kent caddelerinde, sokaklarında boş gezen mutsuz bir kalabalıktan başka bir işe yaramamaktadırlar. Şehirlerde sıkışık durumda işsiz,mutsuz yardıma muhtaç hale gelen insanımız kamu ve özel yetkililer soruna el atmalıdırlar.

Çözüm olarak köydeki eğitim seviyeleri, kalitesi artırılmalı, sosyal yaşam iyileştirilmeli köylünün ürettikleri maddi açıdan desteklenmeli, bu destekler sürekli olmalıdır. Köylü mutlaka kazanmalıdır. Bu sistem devam ettiği sürece, ülkede hayvansal gıda yetersizliği, işsizlik, fahiş fiyat yada ithalat yolunu tercih edeceksiniz. Çeşmenin başında otur, suyu parayla marketten satın al.''

6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]