Kösemusul: Gayretimiz artarak sürecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı Şubat ayı ihracat rakamlarını sosyal medya hesabında değerlendiren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Mahmut Kösemusul, genel ihracat düşüşünün nedenlerine dikkat çekti. Kösemusul, “Sakarya’mız 9. sırada. Mevsim şartları ve paritenin yüzde 17\'lik azalışı, genel ihracat rakamlarını aşağı çekti. Gayretimiz artarak sürecek. Kısa zamanda daha iyi olacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Şubat ayı ihracat rakamlarını Erzurum’da açıkladı. Türkiye\'nin Şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düşüşle 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında ihracat yüzde 6,7 düşüşle 22 milyar 826 milyon dolara geriledi. Türkiye\'nin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi. Sakarya’nın Şubat ayı ihracatı ise 142 milyon 740 bin dolar oldu. Türkiye’de en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında yer alan Sakarya, düşüşe rağmen 9. sıradaki yerini korudu. SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından sosyal medya hesabı (twitter) üzerinden rakamlar ile ilgili düşüncelerini paylaştı. İhracat düşüşünü mevsim normallerinin altında geçen kış şartları ve paritede yaşanan yüzde 17’lik azalışın etkilediğini vurgulayan Başkan Kösemusul, “Genel ihracat düşüşünde mevsim şartları ve paritenin yüzde 17\'lik azalışı etkili oldu. Faiz kararları sonucundaki güven sorunu da tabii ki var. Sakarya\'mız ihracatının olumsuz durumdan etkilendiğini görüyoruz” diye konuştu.

Otomotiv sektörünün önemini ve yüksek faizin olumsuz etkilerini de açıklamasında belirten Kösemusul, “Otomotiv sektörü genel ihracatta liderliğini koruyor. Sektör ihracatının, yüzde 16,2’lik pay ile 1 milyar 705 milyon 352 bin dolar olduğunu görüyoruz. Biz bu sonuçlar doğrultusunda çalışmalarımıza yön veriyoruz. Otomotiv Şehri Sakarya hedefimizin etkenlerinden biri de bu sonuçlardır. Yüksek faizin iş dünyamızın istemediği bir sebep olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Hedefe ulaşmak için, daha iyi neticeler için yüksek güven ve azami gayret lazım. İş dünyamız olumsuz sonuçlar karşısında kararlılığını yitirecek durumda asla değildir. Gayretimiz artarak sürecek. Kısa zamanda inşallah çok daha iyi olacağız” ifadelerini kullandı.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]