Kent Şurası'nda Yüksek Hızlı Tren konuşuldu

Şehir Plancıları Odası Sakarya Temsilcisi Oya Arapoğlu, Sapanca’dan geçecek Yüksek Hızlı Tren güzergahının gözden geçirilmesini istedi.

Her ay şehrin sorunlarına çözüm üretmek için bir araya gelen Sakarya Kent Şurası yılın son toplantısında Şehir Plancıları Odası Sakarya Temsilcisi Oya Arapoğlu’nu konuk etti. Arapoğlu, Yüksek Hızlı Tren (YHT) güzergahına ilişkin endişelerini şura üyeleriyle paylaştı.

KAPSAMLI SUNUM

Oya Arapoğlu, şurada yaptığı konuşmada YHT Sapanca güzergahına ilişkin endişelerini dile getirdi. Yaklaşık iki saat süren kapsamlı bir sunum yapan Arapoğlu, YHT güzergahının Sapanca’ya vereceği zararları belgelerle anlattı. Arapoğlu, söz konusu güzergahın kağıt üzerinde hazırlandığını ve yeteri kadar teknik ve fiziki inceleme yapılmadığını ileri sürdü.

ÇEVRESEL ENDİŞELER

Sapanca-Doğançay arasında yapılması planlanan YHT Tünel geçişi belirlenirken fay hatları, zemin yapısı ve yer altı su kaynakları gibi faktörlerin yeterince araştırılmadığını belirten Arapoğlu, “Bu tünel hattı kağıt üzerinde çizilmiştir. Doğançay’dan başlayan tünel girişi Akçay Mahallesinde çıkmakta Akçay Deresini viyadüklerle geçerek tekrar tünele girmektedir. Akçay 1. Derece sit alanı olmasının yanında hattın buradan geçmesi görüntü ve gürültü kirliliğine neden olacaktır” tespitinde bulundu.

‘TEM OTOYOLU YÜKSELECEK’

YHT hattının bir bölümünün de TEM Otoyolunun altından geçirilmesinin planlandığını aktaran Oya Arapoğlu, mevcut durumda bunun mümkün olmadığını savundu. Arapoğlu, “Devlet Demir Yolları Etüt Proje Daire Başkanlığı Yüksek Hızlı Tren hattının TEM otoyolunun altından geçmesi için gereken yüksekliğin 10 metre olması gerektiğini belirtiyor. YHT hattının TEM otoyolunun altından geçeceği yere yakın bir mesafede olan Fevzi Çakmak Caddesindeki alt geçidinin yüksekliği ise 4.50 metredir. Bu durumda YHT hattı ya zemin kotunun altına inecek ya da TEM otoyolu yükselecektir. Karayollarının bile haberinin olmadığı bu geçişin uygulamada nasıl çözümleneceği belirsizdir” diye konuştu.

AFET RİSKLERİ

YHT hattının sel, taşkın gibi tehlikelere karşı dere yataklarından en az 1 metre yukarıdan geçmesi gerektiğine işaret eden Arapoğlu, “Eylül 2015 tarihinde yaşadığımız aşırı yağmurda YHT hattının geçtiği bu alanlar sular altında kaldığı gibi en küçük bir yağmurda da su birikintileri olmaktadır. Ayrıca bu mevkiden Sapanca ana kanalizasyon hattı da geçmektedir” uyarısında bulundu.

DUVAR MANZARALI EVLER

Planlanan YHT hattı sebebiyle ilçede birçok yolun kapanarak, ulaşımın alt ve üst geçitlerle sağlanacağına dikkat çeken Arapoğlu, “YHT güzergahı zemin kotundan gittiğinde şuan açık olan önemli birçok yol kapanacaktır. Ayrıca YHT hattının her iki tarafı koruyucu elemanlarla kapanacağından karşılıklı geçişler ‘üst geçit ve alt geçitler’ ile sağlanacaktır. Sadece hattın geçtiği parseller değil bu köprülü yollardan cephe alan parsellerde duvar manzaralı olacaktır. Hatta askıda olan 1/1000 ölçekli uygulama İmar planına göre birçok parselin yol cephesi kapanacaktır” diye konuştu.

13 DAKİKA İÇİN

Amacının sadece İstanbul-Ankara arasındaki mesafeyi kısaltmak olan YHT hattının mevcut güzergahı sadece 13 dakika  kısaltacağına dikkat çeken Aarapoğlu, “Sapanca’nın coğrafi özellikleri ve mevcut kentsel yapısı incelenip araştırılmadan kağıt üzerinde alınan bu karardan en kısa zamanda vazgeçilmelidir. YHT güzergahının Sapanca’ya vereceği zararlar çok iyi etüt edilmeli, alt ve üst yapıyı kapsayan uygulama projeleri ve yapım maliyetleri de dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
Şehir Plancıları Odası Sakarya Temsilcisi Oya Arapoğlu, bu kapsamlı sunumunun ardından  şura üyelerinin sorularını yanıtladı. Toplantı, şura üyelerinin iyi niyet temennileriyle sona erdi.

6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]