Kedi ve köpeklerdeki parazitlere dikkat!

Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Birliği Odası Başkanı Mustafa Yıldız, evcil hayvanlarda görülen parazitler ve insanlar üzerindeki etkisi hakkında önemli bilgilendirmeler yaptı. Hem evcil hayvanların sağlığı hemde hayvan besleyenlerin sağlığı için parazitlere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Yıldız'ın açıklaması şu şekilde;
 
Kedi ve köpeklerde yaşayan parazitlerden insanlara geçen “zoonos” dediğimiz hastalıkların başına Ecinococus Granulosus Canis.
Bu parazit insanlara parazitlerin yumurtalarıyla geçer. Yumurtalar çok küçük olduğu için “nano mikro düzeyinde” insan gözüyle görülmesi mümkün değildir. Evcil hayvanlarla; kedi,köpek vb. iç içe yaşadığımızdan dolayı periyodik olarak onları ilaçlamalıyız. Parazitleri periyodik olarak üç ayda bir sefer iç parazitlere karşı ilaçlama yeterlidir. Serbest Vet. Hekim parazit tespit etmiş ise parazitin tipine göre bir tedavi protokolü çizer. Hayvan sahibi olarak sizinde o protokole uymanız gerekmektedir. Bu haberin amacı sizi çok sevdiğiniz can dostunuz kedniz veya köpeğinizden uzaklaştırmak değil. Nasıl ki elektrik hayatımız için önemliyse ondan vazgeçmek mümkün değilse evcil hayvanlarımızda öyledir. Nasıl ki elektriği usulüne uygun kullanmamız gerekir, yoksa bizi çarpar. Hatta öldürür. Evcil hayvanlarımızın taşıdığı parazitlerde bir çeşit aynı etkiyi taşır.

Evcil hayvanlarımızda başka parazitlerde vardır. Bunlar ; bit,pire,kene vb.

Bu gibi parazitleri insan kendi gözüyle gördüğü için tedbirini alabiliyor. Hayatımızın her safhasında beraber yaşadığımız dostlarımızın sağlığı hem de kendi sağlığımız için parazitlere karşı dikkatli olmalıyız.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]