Karayolları işçilerinin kadro sevinci

Sapanca ilçesinde bulunan Karayolları 1. Bölge 17. Şube Bakım Şefliği'nde kadroya alınan işçiler kurban kesti.

Türkiye Yol-Yapı-İnşaat İşçileri Sendikası (Yol-İş) İstanbul 1. Şube Genel Sekreteri Candemir Demirel yaptığı açıklamada, 38 taşeron işçisinin kadrolu olarak işbaşı yaptığını belirtti.

Demirel, hem işçilerin hem de sendikanın kararlı duruşu sonrası mutlu sona ulaştıklarını vurgulayarak, 2012 yılında taşeron işçilerinin hakları için mahkemeye başvurduklarını anımsattı.

"Mahkeme taşeron olarak çalışan 6 bin 417 kişi için karayolları işçisi olduğu yönünde karar verdi" diyen Demireli, "Yargıtay’da bu kararı onayladı ve karayolları işçileri resmi olarak tescil edilmiş oldu. Bu sürecin arkasından ikinci bir grup olan bin 890 arkadaşımızda tescil için mahkemeye başvurdu. Bu arkadaşlarımıza mahkemeyi kazandı" ifadesini kullandı.

Demirel, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından nisan ayında Ankara'ya davet edildiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bu davette Başbakan Davutoğlu tarafından ilk mahkemeye başvuran 6 bin 417 arkadaşımıza kadro verildi. Bu arkadaşlarımız arasında rahmetli olanlar, emekli olanlar ve alacak davası olan arkadaşlarımız var. Bunlarda yaklaşık 750 kişi. Bu arkadaşlarımız kadro verilen 6 bin 417 kişi arasında yer alıyor ve işe başlamayacaklar. Biz de bu arkadaşlarımızın yerine 2. grup olan bin 890 kişi arasından arkadaşlarımızı kadroya aldırmak için tekrar masaya oturacağız. Gerekli kriterler belirlenecek. Biz hepsinin alınması için mücadele ediyoruz ancak önceliğimiz 750 kişi. Taşeron işçilerin sıkıntıları büyük. Maaşlar 1200-1300 lira civarında, sigortaları asgari ücret üzerinden yatıyor. Maaşların geç yatması ise başka bir sorun. Bu arkadaşlarımızın çok büyük bir kısmı bu parayla ailesine çoluk çocuğuna bakmaya, geçinmeye çalışıyor. Kadroya geçen arkadaşlarımız hem devlet güvencesinde hem de sendikanın korumasında olacaklar. Şu an Sapanca’dan 38 taşeron işçimiz ilk etapta kadroya geçti. Bu arkadaşlarımızla birlikte kurban kestik. Ancak 2. grupta yer alan 13 arkadaşımız daha var. Bu arkadaşlarımızda mahkemeyi kazandı. İlerleyen süreçte kadroya geçme ihtimalleri çok yüksek."
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]