"Kadınlar için Vicdan Konvoyu"

Suriye'deki hapishanelerde tutulan kadınların serbest bırakılmaları için "Kadını Koru İnsanı Koru" sloganıyla 6 Mart'ta İstanbul'dan yola çıkacak olan "Kadınlar için Vicdan Konvoyu", 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Suriye sınırına ulaşacak. 

Sakarya Orman Park'ta düzenlenen basın toplantısında konuşan avukat Gülden Sönmez, en az 400 bin erkek veya kadının bir şekilde rejim zindanlarına girdiğini, bir kısmının da hala orada olduğunu söyledi. 

Suriye rejiminin kadınlara tecavüz ve saldırıyı bir savaş silahı olarak kullandığına dikkati çeken Sönmez, "Savaş sürecince hapse giren 400 bin kişiden 13 bin 581'i kadın. Bu kadınların 6 bin 736'sı ismi kim oldukları belli olan kadın ve hali hazırda Suriye rejiminin resmi hapishanelerinde tutuluyor. Aslında biz Türkiye ve dünyanın birçok yerinden kadınlar olarak bu 6 bin 736 kadını özgürleştirmek için bu organizasyonu yapıyoruz. Nihai hedefimiz onların tamamının bu zindanlardan çıkarılması ve serbest bırakılması. Bu 6 bin 736 kadının 417'si kız çocuğu." diye konuştu. 

Bu rakamların Suriye rejiminin hapishanelerindeki resmi veriler olduğunu, depo, boş fabrika gibi hapishaneye çevrilmiş yerlerdeki kadınların listesinin bilinmediğini ifade eden Sönmez, farklı türdeki örgütlerin tuttuğu kadınların listesinin hiç kimsede olmadığını belirtti.

Sönmez, her hapse giren veya yakını hapse girenlerin tecavüz ve işkence gibi her türlü kötülük yapıldığı için damgalanmak korkusuyla ya da yaşadıkları travmadan dolayı başına gelenleri kayıtlara geçirmediğini, bu nedenle organizasyon yaptıklarını anlattı.

Kadınların hürriyetlerinin kısıtlanıp hapsedilmeleri, işkenceye maruz kalmaları veya tecavüz gibi cinsel saldırı suçlarına muhatap olmalarının İslam hukukunda olduğu gibi bütün hukuk sistemlerinde savaş suçu denilen insanlık suçunu teşkil ettiğinin altını çizen Sönmez, şunları söyledi:

"İslam dünyası olarak biz bu kadınları nasıl kurtaracağımızı hiç konuşmuyoruz. Dünyada en duyarlı ülke Türkiye, en çok muhacirle iç içe olan Türkiye, derdiyle dertlenen, yardımcı olan Türkiye ama sonuçta bu kadınların nasıl kurtarılacağı ile ilgili kimse bir şey yapmadı. Biz yapmazsak Birleşmiş Milletler mi yapacak? Böyle bir dünya da yok. Müslüman kadınlara böyle bir kıymet verilmiyor. Nihayetinde onlar kız kardeşlerimiz. Müslüman olmasalar da böyle bir zulme karşı tavır almamız gerekiyor. Türkiyeli kadınlar olarak 'Böyle bir organizasyona girelim dünyaya bir çağrı yapalım' dedik ve Vicdan Konvoyu adıyla bir konvoy çıkarmaya karar verdik. Sloganımız 'Kadını Koru İnsanı Koru'. Bunun bütün insanlığın ortak meselesi olduğunu dile getirmeye çalışacağız."

İstanbul'dan 6 Mart'ta yola çıkacak konvoyun, Kocaeli, Sakarya, Ankara ve Adana'nın ardından 8 Mart'ta Suriye sınırına ulaşması planlanıyor.  
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]