İşte Sakaldöken Helvası ve Değirmen Çöreği

Geyve'de geçmişten gelen değerler, yaşatılmaya devam ediyor. Uğut, keşkek, yaprak sarma, sakal döken, katırcı helvası, ceviz helvası, topak helvası, değirmen çöreği, bazlama, gözleme vs. yemek değerlerimizden bazıları.

İşte eskiden köylerimizde soğuk kış gecelerinde yapılan Sakaldöken Helvası ile Değirmen Çöreğ'inin sofralara geliş hikayesi..

Geyve İlçesinin Melekşe Solak Mahallesi'nde yaşayan Özkan ailesi yöre tatlarını tanıttı.

DEĞİRMEN ÇÖREĞİ:

Soğuk ve uzun kış gecelerinin sohbetlerini süsleyen ve konuklara diğer mevsimler de keyifle sunulan bu tadı Melekşe Solak Mahallesi eşrafından Cevdet Çelik anlattı, pişirdi ve tattırdı. Çelik kısaca şu bilgileri verdi.

”Bazı yerlerde sodalı çörekte derler bu çöreğe. Hamuru yoğurduktan sonra, ocakta yakılan ateş kor haline geldiğinde korlar bir kenara alınır. Korun ısıttığı zemine hamur koyulur hamurun üzerine sac kapak kapatılır ve sacın üstüne de korlar öbeklenir pişmesi beklenir. Bazı yörelerde hamurun üstüne kül ve külün üstüne de korlar koyulur ve pişmesi beklenir. Değirmen çöreği piştikten sonra pişiren usta onu önce ikiye sonra dörde ve en sonunda da sekize böler. Bölünen her parçaya 'kös' denir ve her kös dilimi konuklara dağıtılır.''

SAKALDÖKEN HELVASI:

Yörede geçmişi uzun yıllara dayanan tatlılardan biri de Sakaldöken Tatlısı'dır. Yapılılı, sunulması ve yenilmesi pişmaniye ye çok benzemekte. Melekşe Solak Mahallesi sakinlerinden Nurettin Kuzu ve Turan Çelik, bu tatlının tanıtılması ve öğrenilmesi amaçlı helvayı yaptı.

Onların açıklamaları ile helvanın yapılışı şöyle: ” Bir kilogram toz şeker ve bir kilogram su birlikte kaynatılır. Kaynayan suyun içine şekerin miktarına göre bir veya yarım limon sıkılır. Kaynatılan şerbetin kulak memesi kıvamına gelmesi beklenir. Hazır olan ağda iki veya daha çok kişi tarafından elde sıkılarak hafifçe çekilir ve uzaması sağlanır. Uzayan hamur her seferinde katlanarak küçük halkalar oluşturulur. Bu uzatma işlemi şekerin beyazlamaya başlamasına kadar devam eder. Ağda hamurunda beyazlama çoğalınca yerdeki sofranın üzerine tereyağında hafifçe kavrulmuş un dökülür. Ağda hamuru bu unun içine yatırılır ve üzerine un dökülür. Ağda hamuru çekilmeye ve unlanmaya aralıksız devam edilir. Ağda hamuru ince tel tel olana kadar çekilme devam eder. Helva kıvamına gelince çekilme işlemine son verilir ve soğuması beklenir. Soğuduktan sonra da kesilir. Kesilen parçalar elde hafif sallamalar ile tel tel ayrılır ve tabaklarda servis edilir.”

İşte bu yöresel tatları anlatan video:

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]