Geyve'nin gözü, yerel tatlara yöneldi

Geyve; kokulu domates, ağızda farklı lezzet bırakan elma ve üzümünü geri kazanmak için kolları sıvadı. Kaymakamlık ile belediye işbirliğinde unutulmaya yüz tutmuş sebze ve meyvelerin fidanları yetiştirilecek.

Kollar Sıvandı

Geyve yöresinde yetişen ürünler dünya pazarında kendine yer bulurken ilçeyi yönetenler geçmişin yaygın yetiştirilen ürünlerini gün yüzüne çıkarmak için kolları sıvadı. Kaymakamlık, belediye, tarım ilçe müdürlüğü ve ziraat odası ilçenin tarım geçmişini masaya yatırdı. Unutulmaya yüz tutmuş tatlar yeniden hayat bulsun diye proje hazırladı. Projeye göre geçmişin tatlarının fidesini üretecek araziyi belediye tahsis edecek, fide teminini diğer kurumlar yapacak.

Ücretsiz Dağıtılacak

Geyve’de geçmiş yıllarda yetiştirilen ürünleri gün yüzüne çıkaracak proje heyecan yarattı. Daha az ilaç daha az gübreleme gerektiren sebze ve meyvelerin fideleri vatandaşa ücretsiz dağıtılacak. Geyve Ayvası’nın da fidelerinin yetiştirilip dağıtılacağı proje için belediye uygun araziyi tespit etti. Belediyenin tahsis edeceği 16 dönümlük arazi de üretilecek kokulu domates, elma, üzüm ve ayva fideleri vatandaşa dağıtılacak

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya projenin bir nostalji olmadığına vurgu yaparak “Vatandaşın mevcut ürünlerine alternatif değil ürün çeşitliliğini artırmak istiyoruz. Bunu yaparken de daha kıraç diyebileceğimiz alanlarda yetiştirilecek meyve sebzeler ön planda olacak. Daha az ilaç daha az gübre isteyen ürünlerin doğru yerlere ekilmesiyle ilçeye yeni bir değer yaratacağız. Hedefimiz Geyve’de dağı taşı ekili alan haline getirmek” dedi

Açık Hava Müzesi

Geyve Ayvası ve Müşküle üzümünü tescil ettirdikten sonra gerek ilçenin gerekse ürünün tanınırlığının arttığına dikkat çeken Başkan Kaya “Geçmişten bugüne ilçemizde üretilen ürünlerin sergilendiği bir açık hava müzesi olmak istiyoruz. Geyve ülke genelinde hatta dünya da hak ettiği tanınırlığa ulaşacak. Bunun için elimizde ki değerleri tespit edip gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz. Ayva’nın tanınırlığı sayesinde üreticimizin yüzü gülmeye başladı. Şimdi diğer ürünlerde de aynını yapmayı planlıyoruz” dedi.

Kaynak: GeyveMedya

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]