Geleneksel sanatların yeni adresi açıldı

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi törenle açıldı.

Açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çelikel, Büyükşehir Bürokratları, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Hüsrev Subaşı, akademisyenler, ünlü sanatçılar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Tanıtım filmi ile başlayan programın ilk konuşmasını yapan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, “12 geleneksel sanat branşında temel eğitim ve ihtisas eğitimi vermeye başlayan Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi, aynı zamanda bir müzedir. Geleneksel sanatların çağdaş ustaları, seçkin eserleriyle ihtisas merkezimizde genç kuşaklara ufuk açıyor. Toplamda 302 parçadan oluşan ve her gün artan özel koleksiyonuyla, çağdaş geleneksel sanat ustalarının hat, tezhip, minyatür, cilt, ebru, katı’, çini gibi eserlerinin yanı sıra; ustaların arşivlerinden edinilmiş, bizzat ustaların kullandığı; kamışlar, eskizler, boyalar, kalem kutuları, fırçalar, mürekkep şişelerine ev sahipliği yapıyor. Bu, eşine az rastlanır bir birlikteliktir” dedi

"Müstakbel Sanatçılar Yetişecektir"

Programın devamında ünlü sanatçılar adına konuşan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Hüsrev Subaşı, “Öncelikle Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ni kutlamak istiyorum. Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi ile insanlar kalemle, renkle tanışacaklar. İnanıyorum buradan müstakbel sanatçılar yetişecek. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nin bir üyesi olarak her zaman merkezimiz için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bir kez daha Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu ve ekibini kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Kültür Sanata Yoğun Mesai

Programın son konuşmasını yapan Başkan Toçoğlu, “Farklı toplumlara ev sahipliği yapmış Anadolu, insanlık tarihinin en mümbit coğrafyasıdır. Bu topraklar üzerinde yaşayan her toplum, kadim değerlerin geliştirilip, geçmişten geleceğe taşınması hususunda büyük örneklikler sergilemiştir. Bugün, dünyanın tüm farklı coğrafyalarında toplumların geçmişleriyle kurdukları irtibatta kültürün ve sanatın ne denli öneme haiz olduğunu hepimiz görmekteyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak kültür ve sanata 7 yıldır bu denli yoğun mesai harcamamızın temelinde de bu felsefe yatmaktadır” diye konuştu.

"Yeni Sanat Alanları İnşa Ediyoruz"

Başkan Zeki Toçoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Evet, biz belediyeciyiz. Bizim bazı önceliklerimiz var. Sağlam altyapı, duble yollar, meydanlar, kaliteli ulaşım imkanları, bol ve temiz içme suyu bunların hepsi birbirinden önemli. Bunlar bizim asli vazifelerimiz arasında yer alıyor. Ancak bu toplumun, bu şehrin insanlarının hava kadar, su, güneş, doğa kadar temel ihtiyaçları arasında kültürün,sanatın da yer aldığını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadık. Bir yandan konferanslar, paneller, tiyatrolar, sinema gösterimleri, sergiler düzenlerken; diğer yandan da bu sanat faaliyetlerimizi en güzel şekilde sizlerle buluşturacak yeni alanlar inşa ediyoruz.”

302 Parça Eser

“Bugün itibariyle merkezimizde 302 parçadan oluşan ve her gün artan özel koleksiyonuyla, ustalarımızın hat, tezhip, minyatür, cilt, ebru, katı, çini eserleri sanatseverlerin beğenisine sunulmaktadır. Değerli ustalara ait olan kamışlar, eskizler, boyalar, kalem kutuları, fırçalar, kâğıtlar, mürekkep şişelerine de ev sahipliği yapan merkezimizde; Gelenek ile modernin, usta ile çırağın, mazi ile atinin, hayal ile gerçeğin bir araya gelmesine şahit oluyoruz. Merkez, teoriyle pratiğin iç içe olduğu bir anlayışla kuruldu. Alanında önemli hocalarının ders verdiği, usta sanatkârların söyleşileriyle renk kattığı, sanat kitaplığıyla akademik anlamda açılım sağlayan merkezin geleceğin sanatçılarını yetiştirmeye yönelik önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Geleneksel el sanatları merkezimizin şehrimize, kültür ve sanat hayatımıza hayırlar getirmesini diliyorum.”

Usta Hattat’a Plaket

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Geleneksel Sanatlar dalında Cumhurbaşkanlığı tarafından Kültür Sanat büyük ödülüne layık görülen Hattat Hasan Çelebi’ye plaket takdim etti. Ünlü sanatçılar ile çekilen hatıra fotoğrafının ardından merkez katılımcılara kapılarını açtı.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]