FETÖ şüphelisi öğretmenler hakim karşısına çıktı

 Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açılan 1'i tutuklu 40 sanık hakim karşısına çıktı. 

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Muammer T. ile bazı tutuksuz sanıklar ve yakınları katıldı. 

Kimlik tespitlerinin yapılması ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamenin özetinin okunmasının ardından, sanık savunmalarına geçildi. 

Tutuksuz sanık Ü.B.K, savunmasında, öğretmen olarak çalıştığı sırada Bank Asya'da hesap açtırdığını söyledi. 

Faizsiz olduğu için bu bankayı tercih ettiğini savunan Ü.B.K, "Hesabı açtırdığım esnada çalıştığım yer olan Amasya'da bir tek Bank Asya vardı, başka katılım bankası yoktu. Bu bankaya talimatla para yatırmadım." dedi. 

Ü.B.K, bu bankanın bazı şeylerle anıldığını görünce hesabını kapattırdığını anlatarak, "FETÖ silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasını kabul etmiyorum. Beraatımı talep ediyorum." diye konuştu. 

Tutuksuz sanık N.C. de eşiyle ayrılmadan önce Bank Asya'nın kredi kartını kullandığını söyledi.

Bu bankada hesabının olduğunu iddianameyi okuyunca anladığını öne süren N.C, hesaba para yatırmadığını, talimatla hareket etmediğini sadece kredi kartı kullandığını iddia etti.

Sanık N.C, 2013 yılında kızının ücretsiz olarak FEM Dershanesine gittiğini savunarak, "Kızım dershanenin düzenlediği deneme sınavlarına giriyordu. Her çarşamba Zaman gazetesinin içerisinde bulunan deneme kitapçıkları ile sınavlar yapılıyordu, dershane zorunlu tutuyordu o yüzden gazeteye abone oldum. Dershane bitince aboneliği kapattım. Herhangi bir şekilde sohbetlere katılmadım, kimlerin katıldığını bilmiyorum." ifadelerini kullandı. 

Hakkındaki suçlamalarını kabul etmeyen sanık N.C, beraatini talep etti.

Tutuksuz sanık Ö.Ç. de savunmasında 2014 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Aktif Eğitim-Sen'e üye olduğunu söyledi. 

Çalıştığı okula gelen söz konusu sendikanın farkındalık oluşturacağını ve öğretmenlerin özlük haklarını iyileştireceğini söylediğini ve kendisinin de üye olduğunu anlatan N.C, "15 Temmuz'dan sonra istifa ettim. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum." dedi. 

Tutuksuz sanık R.A. da savunmasında 2014 yılında Aktif Eğitim-Sen'e üye olduğunu belirtti.

Vadedilenlerin yerine getirilmediğini ve sendikadan ziyade hükümet aleyhinde söz ve davranışlarda bulunulduğu için 2015 yılının mayıs ayında sendikadan istifa ettiğini dile getiren R.A, "2009 yılında bir öğretmen arkadaş Zaman gazetesinin kampanyasından bahsetti. Bende 5-6 ay abone oldum. Öğretmen arkadaşı kırmamak için abone olmuştum. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum, beraatime karar verilmesini talep ediyorum." dedi. 

Sanık avukatları da müvekkillerinin savunmasına katıldıklarını, suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, sanıkların beraatini istedi. 

Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanığın bu halinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasını talep etti. 

Tutuklu sanık Tezcan'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi. 

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, aralarında KHK ihraç edilenlerin de bulunduğu 40 öğretmen hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. 
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]