Emekliler promosyonlarını ne zaman alacak?

Bankalarla sözleşme yapan emekliler promosyon almaya başlayacak. Ödemeler Mart, Nisan ve Mayıs ayı boyunca sürecek. Ödeme sırası TC kimlik numarasının son rakamına göre belirlenecek ve maaş alınan tarihte hesaba yatacak.

Emeklilerin promosyon ödemeleri 1 Mart itibarıyla başlıyor. Ödemeler üç ay boyunca sürecek. Yani 11.5 milyon emeklinin tamamına birden ödeme yapılmayacak. Ödeme sırası TC kimlik numarasının son rakamına göre belirlenecek. Para, o ayki maaş alınan tarihte hesaba geçecek. Her ayın 21’inde maaş alan bir kişi maaşıyla birlikte promosyonunu da 21 Mart’ta alacak.

Her ayın 21'inde maaş alan bir kişi maaşıyla birlikte promosyonunu da 21 Mart'ta alacak. Maaşa ilave promosyon 300-450 lira arasında olacak. Maaşı 1000 liranın altında olan 2.3 milyon emekliye 300 lira, 1000-2000 lira arası olan 8.5 milyon emekliye 375 lira, 2000 lira üzerinde olan 791 bin emekliye 450 lira promosyon ödenecek. Ama bankalara gidip promosyon sözleşmesi imzalamayı unutmayın! Sözleşme yoksa promosyon da yok.

Emekliye promosyon veren bankalar belli oldu

Banka promosyonları konusunda hükümetin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) devreye girdi ve toplamda 16 banka ile protokol anlaşması imzalandı. Buna göre; Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, ING Bank, Akbank, Burgan Bank, Vakıf Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Halkbank, Fibabank, Denizbank, ICBC Turkey ve PTT emekliye promosyon verecek.

Promosyon tutarı maaşa göre değişecek

Emekli promosyonu ödemelerinde kimin ne kadar ödeme alacağı maaş tutarına göre değişkenlik gösterecek. 3 yıllık dönem için; maaşı bin liranın altında olanlara 300 lira, maaşı bin ila 2 bin lira arasında olanlara 375 lira, maaşı 2 bin liranın üzerinde olanlara ise 450 lira ödenecek. Ayrıca emeklilerin maaşlarının tamamının ATM'den tek seferde ücretsiz çekilebilmesi sağlanacak. Maaş hesapları için hesap işletim ücreti muafiyeti de sağlanacak. Ancak henüz promosyon rakamları konusunda kesinlik sağlanmadı. Bu tutarlar tabanı oluşturuyor. Özel bankaların da devreye girmesiyle birlikte tutarlarda artış yaşanması bekleniyor.

Promosyon için gerekli şartlar neler?

Emekli promosyonu almak isteyenler promosyon almak istedikleri bankaya, 3 yıl için maaşını taşıyacağının sözünü verecek ve sözleşme imzalayacak. Ayrıca elektrik, telefon, su, doğal gaz gibi faturalardan en az 2 adet otomatik ödeme talimatı vermesi gerekecek. Ayrıca kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı açılması gerekiyor.

Promosyonlar ne zaman ödenecek?

Promosyon ödemeleri T.C. kimlik numarasının son rakamına göre belirlenecek. 9-7-5 olanlar Mart ayında, 3-1-8 olanlar Nisan'da, 6-4-2-0 olanlar ise Mayıs ayında promosyon ödemelerini alacaklar. Promosyon ödemesi o ayki maaşın alınacağı tarihte hesaba aktarılacak.

Dul ve yetimler de alabilecek

Vefat eden emeklilerin hak sahipleri olan dul ve yetimler de emekliye promosyon ödemelerinden yararlanacaklar. Sistem bu durumda olanlar için de aynı şekilde işlemeye devam edecek. Maaş tutarına göre promosyon tutarı belirlenecek.

Banka seçimi

Emekli vatandaşlar promosyon anlaşması yapılan bankalar arasından çalışacakları bankaları tercih edebilecekler. Bankasını değiştirmeyecek olanların bir şey yapmaları gerekmiyor ancak bankasını değiştirecek olanların 3 ay içerisinde bu konuda adım atması gerekiyor. Öte yandan promosyon ödemelerini aldıktan sonra bankasını değiştirmek isteyen emekliler ve hak sahipleri için nasıl bir uygulama yapılacağı ise henüz belirlenmedi. Bu konuda çalışmalar devam ediyor.

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]