Ekonomi Ticaret Derneği toplantısında kolektif hat vurgusu

Ekonomi Ticaret Derneği (ETD), 2021-2022 sezonunun ilk toplantısını gerçekleştirdi. ETD İstişare Kurulu Başkanı Abdullah Küçükoğlu, farklı sektörlerdeki iş adamlarını bir araya getirerek Network oluşturan derneğin, diğer iş adamları derneklerinden farklı kılan bu özelliği ile ön plana çıktığını söyledi.

Ekonomi Ticaret Derneği'nin 2021-2022 sezonu ilk toplantısı SEN Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya derneğin İstişare Kurulu Başkanı Abdullah Küçükoğlu, Sakarya Şube Başkanı Şamil Dedeoğlu ve üyeler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ekonomi Ticaret Derneği Sakarya Şube Başkanı Şamil Dedeoğlu, pandemi sonrası ilk toplantıyı yapmaktan dolayı memnun ve mutlu olduğunu söyledi. İkinci dünya savaşından sonra en büyük küresel krizi yaşadıklarını ve yaşamaya devam ettiklerini vurgulayan Dedeoğlu; " Aslında zaten 2019 yılında ekonomide tehlike sinyalleri çalmaya başlamıştı. Büyüyen ekonomilerin sıkılaştırılmış para politikasından dolayı özel sektör ve ekonomi bir düzensizlik yaşamaktaydı. Bu süreçte bunun üzerine bir de pandemi gelince bu durum biraz daha ağırlaşmaya başladı. Pandemi sürecinde maddi ve manevi bedeller ödedik.Kimimizin iş yeri kapandı. Kimimizin işleri daraldı. Ailemizin ve çocuklarımızın hayatı kısıtlandı. Pek çoğumuzun akrabası, yakını koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum" dedi. "PANDEMİNİN ORTA VE UZUN VADEDE ETKİLERİ OLACAK"

Tıp dünyasının covit ile ilgili tespitlerine göre bu salgının diğer salgınlara nazaran ölüm ve etkilenme oranının daha düşük seviyelerde olduğunu belirten Şamil Dedeoğlu, şunları söyledi; "Bu salgının diğerlerinden farkı; ekonomik ve sosyal anlamda büyük olmasıydı. İnsanoğlu globalleşme ve küreselleşme ile birlikte dünya çapında bir etkisi varken bir anda sokağa çıkamayacak duruma gelmesi, bir tecrit yaşaması, ekonominin taşlarını yerinden oynattı. Olayın sosyal ve psikolojik etkileri de büyük oldu. Bolluk ekonomisiyle gözlerini açan bir Z kuşağı ve devamında gelen diğer kuşaklar bu durumdan etkilendi. Uzun vadede, orta vadede etkisini göreceğiz, izleyeceğiz. Hepimizin evinde çocuklarının küçüklerinin ekrandan uzaklaşması, ekrana çok fazla bakmaması, tablet izlememesi ve bunu kısıtlı yapması ile ilgili bir disiplin varken bir anda bu gençlerimizin, çocuklarımızın hepsinin ekranın başına diker olduk. Bunun orta ve uzun vadede etkileri olacaktır. Bu virüs diğer salgınlara nazaran daha yüksek etkisi olan uzun süre konuşulacak olan bir virüs.

"BU DÖNEMDE AYAKTA KALAN ŞİRKET GÜÇLÜ VE KAZANÇLI OLACAK"

Koronanın maddi ve manevi etkilerinin yanı sıra ülkede de sarsılan piyasa politikaları, tarım politikaları, ekonomik göstergeler, ekonomide üçlü açmaz olan kur, faiz, enflasyon üçlüsünün özel sektörün boynunda bir balta gibi durduğunu dile getiren Dedeoğlu; " Biz yola çıktığımızda şu ifadeyi her zaman kullanıyorduk; Önümüzde bir sel var. Üzerimize doğru geliyor. Biz bu sele karşı tek başımıza değil hep birlikte kol kola, yan yana ticaretimizi geliştirmemiz ve ilişkilerimizi ona göre yürütmemiz gerekir. Bu bugüne kadar yaptıklarımızın dışında daha farklı işler yapmak zorundayız. Daha farklı tepkiler oluşturmak zorundayız. Daha farklı etkileşimler oluşturmak zorundayız. Çünkü bu dönemde ayakta kalan her şirket işler düzeldiğinde daha güçlü ve kazançlı şirketler olacaktır. Bize düşen covit 19 sonrasına adapte olmak. Bununla ilgili çalışmalar yapmak zorundayız. Biz Ekonomi Ticaret Derneği olarak özel toplantılar gerçekleştireceğiz. İhracatımızı geliştirmek için yurt dışı gezileri düzenleyeceğiz. Ticaretimizi, işimizi disiplinli bir şekilde geliştireceğiz. En önemlisi bunları yaparken dostluklar geliştireceğiz. Hayal edeceğiz, hedefleyeceğiz ve çalışacağız. Hayal edeceğiz. hedefe dönüştürdüğümüz hayalleri elde etmek için var gücümüzle durmadan çalışacağız" ifadelerini kullandı. "KRİZ İŞ DÜNYASININ BAHANESİ OLAMAZ"

Ekonomi Ticaret Derneği İstişare Kurulu Başkanı Abdullah Küçükoğlu ise patronlar platformunun  hayatlarında önemli bir yer teşkil ettiğine dikkat çekti. 'Şu anda iş dünyası ciddi bir kriz ile karşılaşıyoruz' diyen Küçükoğlu; "Ama dünyaya bir bakın; en fazla ekonomik kriz yaşayan, en fakir ülkelerde bile gerçekten çok zeki işadamları var. Hayatımızda içinde bulunduğumuz ortam ne kadar kötü olursa olsun  iyi bir fikriniz varsa muhakkak iyi işler yaparsınız. İstediğimiz kadar kriz yaşayalım, istediğimiz kadar ekonomimiz kötü olsun bunlar bizim iş dünyamızın bahanesi olamaz. Bizler bilgiye sahip olursak emin olun bunların hepsini krizden fırsata çeviririz. Şu anda bu kriz ortamında zengin olan binlerce insan var. Türkiye'de de var. Maske ve dezenfekte diye bir sektör çıktı. Hayatımızda hiç olmayan yapılar hayatımızın içine girdi. Ama bizler bu fırsatı görüp bu networke sahip olursak emin olun krizin en derin olduğu zamanda bile çok para kazanılabilir. Daha fazla zengin olabiliriz" diye konuştu.

-KOLEKTİF HAT VURGUSU-

Dünyada dijital devrim çağının yaşandığını anlatan Küçükoğlu, şöyle konuştu; "Bundan 10 sene önce benim bilgim, tecrübem, çevrem, sermayem, benim iş yerim bana yetiyordu. Ama karşımıza 'küreselleşme' diye bir şey çıktı. Bugün dünyanın başka bir ucundaki adam gelip benimle rakebet ediyor. Bunu birçok sektörde görüyoruz. Artık bizzat kolektif hattı oluşturmak zorundayız. Bir arkadaşımızın bilgisi, bir arkadaşımızın çevresi, bir arkadaşımızın sermayesini bir araya getirerek hareket etmek zorundayız. Derneğimiz bu konuda çok önemli bir görev üstleniyor. Bizim dernek ve platformdaki birçok arkadaşımız birbirleri ile ortaklıklar kurdu.

"NETWORK HERŞEYDİR"

Türkiye'nin her yedi yılda bir kriz yaşadığını belirten Abdullah Küçükoğlu, sözlerine şöyle devam etti; " Planlarınızı yaparken bu 7 yıllık süreyi göz önünde bulundurun. Bunun iç ve dış sebepleri var. Biz bundan yaptığımız ticaretin yüzde 50'sini ihracat yaparak kurtulabiliriz. Cirosunun yüzde 50'sini döviz girdisi yapan adam bu 7 yıllık süreçte ayakta kalır. Tek başımıza belki ihracat yapmaya gücümüz yetmez. Ama bir kişi, 3 kişi, 5 kişi, 10 kişi bir araya gelirse bunun güzel örnekleri var. Platformda üzerinde durduğumuz bir konu ise farklı sektörlerdeki iş insanlarının bir araya gelmesiydi. Dernekte farklı sektörlerdeki iş insanlarının bir araya gelmesi örnek veriyorum bir yazılımcı, bir müteahhit, bir tekstilci bir araya geldiğinde farklı noktalarda yatırımlar yapabiliyorlar. 5 yılda yüzlerce üyemiz, binlerce misafirimiz bu network organizasyonu sayesinde elde edilmiş yüz milyonlarca liralık cirolara ulaşıldı. Network her şeydir. Platformda zaman zaman organizasyonlar yapıyoruz. Ortaya çok önemli fikirler çıkıyor. Bunları değerlendirin. Burada güzel bir enerji var. Güzel bir sinerji var. Dostluk ve ticaret var. Her arkadaşımızın bir diğer arkadaşını iş yerinde ziyaret etmesi lazım. Ne alıyor ne satıyor görmesi lazım. Bu organizasyona üye olup para kazanmayan yok . Dostluğunuzu ve ticareti geliştireceksiniz.

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]