Doğumevi Hastanesi boşaltıldı! Çocuğun cebinde...

Arifiye İlçesi'nde 16 yaşındaki bir çocuk, inşaatta bulduğu metal malzeme ile oynadıktan sonra vücudunda morluklar oluşması üzerine hastanede tedavi altına alındı. Hastanenenin çocuk acil servisi kapatılırken, personel dışarı çıkarıldı. Çocuğun evinde yapılan ilk ölçümde radyoaktif madde tespit edilemedi. Ölçüm yapması için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan uzmanlar çağırıldı.

Arifiye Neviye Mahallesi'nde yaşayan Eyüp B. Salı günü bir yakınının çalıştığı inşaatta bulduğu metal maddeyi evine getirdi. Salı akşamından itibaren mide bulantısı yaşayan Eyüp B. Çarşamba günü ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Hastanede mide bulantısına karşı iğne vurularak evine yollanan Eyüp B.'nin vücudunda morluklar ve yaralar çıkmaya başladı. Eyüp B. bu sabah Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'ne getirildi. Eyüp B.'yi muayene eden doktorlar radyasyondan şüphelenince, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne (AFAD) haber verildi.

AFAD ekipleri Arifiye'deki evin bulunduğu sokağı boşaltırken, vatandaşlara maske dağıtıldı. Aynı zamanda Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi'nin çocuk acil servisine girişler yasaklandı. Personel dışarı çıkarılırken, ölçüm yapması için görevliler çağırıldı. Hastaneye gelen hastalar başka hastanelere yönlendirildi.

AFAD ekipleri Eyüp B.'nin evinde yaptığı ilk incelemelerde radyasyon tespit edemedi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan uzmanların Arifiye'deki ev ile doğumevine gelmesi bekleniyor.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi Başhekimi Yakup Tomak, "Şu anda hasta kabulünü durdurduk. Ölçüm yapılmasını bekliyoruz. Hastaları Serdivan'da bulunan hastaneye yönlendiriyoruz" dedi.

Ölçüm sonucunda Başhekim Yakup Tomak şu açıklamayı yaptı: 'Ölçüm sonucunda, neticenin negatif olduğunu söylediler. Bu sebeple hastanemizi açtık. Yalnız radyasyona maruz kalan 16 yaşındaki hastamız Ankara'dan gelecek olan Türkiye Atom Enerjisi Kurum Ekipleri'ni bekliyor. Hasta ile ilgili gerekli işlemi onlar yapacak. Hastamızda hayati tehlike söz konusu değil. Bir sıkıntı yok. Hastaya karşı bizden yapılacak bir müdahale yok. Şuuru açık. Karantinada değil sadece bir odada tutuyoruz. Gerekli işlemleri Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yapacak.'

Hastane böyle boşaltıldı
Başhekim'den ilk açıklama
Başhekim'den son açıklama: "Sonuçlar negatif"

Test cihazından kaynaklanmış

Sakarya'nın Arifiye İlçesi'nde vücudunda morluklar oluşan 16 yaşındaki Eyüp B.'nin, baraj inşaatında boru kaynaklarında sızdırmazlık testi yapılan, anlamda röntgen çeken cihazdan kaynaklandığı ortaya çıktı.

Radyoaktif madde yaydığı ileri sürülen ve baraj inşaatı yetkililerinin kaybolduğunu bildirdikleri bu cihazın bir parçasının Eyüp B.'nin evinde bulunması nedeniyle 6 kişilik ailenin de hastaneye getirilip kontrole alındığı, ancak herhangi bir radyoaktif maddeye rastlanmadığı belirtildi.

VALİ COŞ AÇIKLAMA YAPTI

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş da yaptığı açıklamada, gerekli araştırmanın yapıldığını ve herhangi bir radyoaktif maddeye rastlanmadığını, 16 yaşındaki Eyüp B.'nin tedaviye alındığı Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Merkezi acil servisi ile çocuğun ailesinin kaldırıldığı ToyotaSa Hastanesi acil servisindeki olağan üstü durumun kaldırıldığını söyledi.

Vali Coş, vücudunda morluklar oluşan Eyüp B.'nin temas ettiği cihazın boru kaynaklarında sızdırmazlık testi yapılan cihaz olduğunu açıkladı. Sakarya Kızılcık Barajı'nda işçi olarak çalışan Cumhur Tarık B.'nin amcasının oğlu 16 yaşındaki Eyüp B. ile baraja gittiğini belirten Vali Coş, yetkililerin kaybolduğunu söylediği test cihazını bulan çocuğun evine götürdüğünü anlattı. Vali Coş, çocuğun bir süre sonra rahatsızlandığını ve vücudunda kızarıklıklar meydana geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Eyüp B. rahatsızlanınca tedaviye alındı. Olay yerine AFAD ekibi geldi, mahalle sakinleri olay mahallinden uzaklaştırarak güvenlik tedbiri alındı. Ankara'dan Atom Enerjisi Kurumu'ndan da ekip intikal etti. Yapılan ölçümlerde yayılmış radyoaktif madde tespit edilemedi. Radyoaktif kalıntı olabileceği varsayımıyla alınan tedbirler kaldırıldı. Şahıs kontrol altında olup hayati tehlikesi yoktur. Muhtemelen pil. Kimyasal madde kaynaklı alerji olabilir. Alınan güvenlik önlemlerini de kaldırdık. Çocukta kontrol amaçlı olarak tutuluyor."

"ACİL SERVİSLER HİZMET VERMEYE BAŞLADI"

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ise radyasyona rastlanılmadığını belirterek, şu açıklamada bulunuldu:

"Olayın ilk dakikasından sonra malzemeyi bulan 16 yaşındaki çocuk ve 6 kişilik ailenin getirildiği hastanede tedbir amaçlı boşaltıldı. Hastalarda ve yapılan tetkikler sonrasında radyasyona rastlanılmadı. Bu tespit sonrasında iki hastanenin de acil servisleri yeniden hizmet vermeye başladı."

Bu arada olayla ilgili çıkan haberler üzerine Sakarya'da bazı kişilerin radyasyondan etkilendiğini söyleyerek hastaneye başvurdukları belirlendi.

Türkiye Atom Enerjileri Kurumu, radyoaktif kaynağın İridyum-192 radyoizotopu olduğunu ve herhangi bir bulaşmanın söz konusu olmadığını söyledi

TAEK'in resmi internet sitesinde yayınlanan açıklaması şu şekilde;

Endüstriyel radyografi alanında faaliyet gösteren bir firma tarafından Türkiye Atom Enerjisi Kurumu aranarak Sakarya ili Kızılcıklı köyü yakınlarında bulunan baraj şantiyesinde yapılan radyografi çalışmaları sırasında cihazın içerisinde bulunan radyoaktif kaynağın düşürüldüğü ve bulunamadığı bildirilmiştir.

Haberin alınması üzerine, AFAD ekipleri ile koordineli olarak durumu yerinde tespit etmek üzere TAEK Acil Durum Müdahale Ekibi sahaya sevk edilmiştir. Söz konusu radyoaktif kaynak, saat 15:00 sularında sahaya intikal eden TAEK Acil Durum Müdahale Ekibi tarafından Kurumumuzun Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezine gönderilmek üzere emniyet altına alınmıştır.

Radyoaktif kaynak endüstriyel radyografide kullanılan İridyum-192 radyoizotopu olup kapalı kaynak formundadır.

Radyoaktif kaynağı şantiye sahasından alarak evine götüren kişi ve ev halkı gerekli tetkikler yapılmak üzere sağlık kuruluşlarına yönlendirilmiştir.

Söz konusu radyoaktif kaynağın bulunduğu yer ve çevresinde radyolojik açıdan her hangi bir bulaşma veya anomali söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]