"Çivi ve telin aşkı" kadınlara gelir kaynağı

Sakarya filografi kursuna katılan kadınlar, hem "çivi ve telin aşkı" olarak nitelendirilen, Osmanlı döneminin geleneksel el sanatını yaşatıyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (SAMEK) bünyesinde tellerin çivilerin arasından geçirilmesiyle yapılan filografi sanatına yönelik kurslara katılan 90 kadının, 9 aylık eğitimler sonunda hazırladığı ürünler beğeni topluyor.

Genellikle mesleki eğitim kurslarının ardından kursiyerlerin ürünlerini pazarlamakta yaşadığı sıkıntıyı göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi, SAMEK mağazası aracılığıyla el sanatı ürünlerinini satışını yaparak kadınlara desteğini sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, ahşap boyamadan, takı tasarımına ve filografiye kadar 71 branşta kursiyerlere eğitim verdiklerini söyledi.

Binlerce kişinin SAMEK eğitimlerinden faydalandığını anlatan Aktürk, "Kurslarımızda sadece bireylere meslek öğretilmiyor. Ayrıca onların sosyalleşmesine de önemli katkı sağlanıyor. Günümüzde özellikle ev hanımları, ev işleri ve çocukla ilgilenmenin yanı sıra televizyona hapsolmak zorunda kalıyor. SAMEK onlara nefes alma imkanı tanıyor" diye konuştu.

Aktürk, kursiyerlerin öğrendikleri el sanatlarıyla aile ekonomilerine de katkı sağladığına işaret ederek, "Bünyemizdeki mağazamızda, kursiyerimizin ürünlerini hiçbir ücret talep etmeden, belirledikleri fiyattan onlar adına satıyoruz. Onlarda karınca kararınca bu işten aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar" dedi. 

Kadınların "filografi" aşkı

Filografi eğitmeni Leyla Akıncı, "çivi ve telin dansı" olarak tanımlanan geleneksel el sanatının kadınlar tarafından çok fazla ilgi gördüğünü dile getirdi.

Çivi ve telin kursiyerlerin marifetli elleriyle şekillendiğini anlatan Akıncı, "Çok değişik güzel tablolar ortaya çıkarıyoruz. Özgün çalışmalar yapıyoruz. Bu sanat aynı zamanda kadınlar için bir terapi. Çivileri çaktıkça ruhunuz dinleniyor. Negatif düşünceler pozitif hale geliyor ve kursiyer buradan rahatlamış bir şekilde çıkıyor" diye konuştu.  

Kursa katılanlardan Şenay İşler de ev hanımı olduğunu, bu kurs sayesinde sosyalleşmesinin yanında kadınların aile ekonomisine katkı sağladığını dile getirdi. 

Aslı Çetin ise çivi ve telin kendileri için tutkuya dönüştüğünü, sürekli yeni ürünler ortaya koymanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]