CHP Sakarya'dan "Ülke ekonomisi nereye gidiyor" paneli

CHP Sakarya İl Başkanlığı, Selin Sayek Böke ve Antalya Milletvekili, Parti Meclisi üyesi Devrim Kök’ün katılımıyla “Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor” konulu bir panel düzenledi. 
 
Atütürk Kültür Merkezi Konferans Salonu’ndaki panelin açılışında konuşan CHP Sakarya Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Engin Özkoç parti olarak, Türkiye’de yaşayan hiçbir insan arasında etnik, dinsel, mezhepsel ayrım yapmadıklarını, tüm yurttaşlara sevgi ve saygıyla yaklaştıklarını vurguladı. Özkoç şunları söyledi: 
 
“İnsanlarımızın onurlu bir yaşamı hak ettiklerini düşünüyoruz, başları dik, çocuklarının geleceğinden emin, güzel bir ülkede yaşamalarının, hakları olduğuna inanıyoruz. Bunun için yol haritalarımız var, kadrolarımız var, gücümüz var. Arkadaşlarımız burada, liderimiz Ankara’da ve Türkiye’nin her yerinde. Partililerimiz hiçbir ayrım yapmadan Türkiye’yi yönetmeye ve insanlarla kucaklaşmaya hazır. Geriye tek şey kalıyor; milletimizin iradesi. Bunun için gece gündüz demeden, yılmadan, yorulmadan çalışacağız. Tek güvendiğimiz şey var; sizlersiniz, milletimizin sağduyusu ve ülkemizin bölünmez bütünlüğü.” 
 
BÖKE: “TEK SORUMLU AKP İKTİDARI” 
 
CHP İzmir Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke de konuşmasında, halkın gücüne vurgu yaptı. 
Türkiye’nin içinde bulunduğu tablo ve CHP’nin çözüm önerileri hakkında bilgi veren Böke, özetle şunları söyledi: 
 
“Türkiye bugün derin bir yönetim sıkıntısı yaşıyor. Güvenlik yok, hukuk yok,  özgürlük yok, demokrasi yok, refah yok, mutluluk yok, umut yok. Birbirinin gözünün içine bakabilen, beraber yaşamaktan heyecan duyan ve birlikte bir gelecek inşa etmek için yol arkadaşlığı yapmak isteyen bir Türkiye yok. 
Tablonun içinde terör var,  dünyaya küsmüş, izole edilmiş bir Türkiye var. Büyüyemeyen, gelir üretemeyen, istihdam yaratamayan, işsizliği çözemeyen, aşı sofraya getirmeyi mümkün kılmayan bir Türkiye var. 
 
Son 6 ay içinde sadece büyükşehirlerimizde yaşanan bombalı saldırılarda 185 vatandaşımızı kaybettik. Aynı süre içerisinde 300’ün üzerinde şehit verdik.  
Ekonomik açıdan bakarsak, yoksullaşan bir Türkiye var. 7 yıldır çalışıyoruz, alınteri döküyoruz; ancak 7 yıl önce Türkiye’nin ortalama geliri 10 bin 440 dolar iken bugün 9 bin doların altına. Yorulduk, uğraştık, didindik ama daha fakiriz
Bu da yetmedi. Dış politikada uygulanmış olan mezhepçi, maceraperest, hiçbir gerçekçi çerçevesi olmayan yaklaşım sonucunda Türkiye dışarıda yaşanan sorunlara müdahil olup, sorunları kendi içine taşıdı. Yüreğimizi kanatan bombalar, bu dış politikanın sonucu. 
 
Tüm bu tablonun müsebbibini ortaya koymamız gerekiyor. Tek bir sorumlu var; o da AKP iktidarı.” 
 
“AKP’Yİ, TALAN EKONOMİSİ AYAKTA TUTUYOR”
 
AKP’nin toplumu ötekileştirmeden ayakta kalamayacağını belirten Böke, AKP iktidarlarının uyguladığı ekonomik modelin de buna zemin yarattığını söyledi. 
Böke, “AKP’nin talan ekonomisi”ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:  
“Bu talan ekonomisi hafife alınacak bir şey değil. Talan ekonomisi, AKP’nin kendi devamlılığını sağladığı düzenin bir özeti esasında.  
Talan ekonomisi şunu yapıyor; hukuku, özgürlükleri ortadan kaldırıyor ve partiye yakınlık üzerinden iş yapma kültür geliştiriyor. Sadece siyasi iktidarın tercih ettiklerinin üretim yapmasına izin veriyor. O üretimi yapanların ortaya çıkardıkları geliri, AKP iktidarı topluyor. Topladığı bu paranın bir kısmını medyaya aktarıyor. Aktarmış olduğu havuz medyasına, haberi yaptırtıyor,  haberle bir algı yaratıyor ve bu algıyla da hepimizi gerçeklikten koparıyor, aynı zamanda ötekileştirerek, kutuplaştırarak  döngünün devam etmesini sağlıyor.” 
 
“100 LİRALIK ARTIŞ YAPILDI, ZAMLARLA 126 LİRA GERİ ALINDI” 
 
CHP’nin sadece sorunları tespit etme lüksü olmadığını, çözüm önerilerini de ortaya koyduğunu belirten Böke, adaleti, özgürlüğü esas alan, üretim ve adil gelir dağılımı üzerine kurulu CHP’nin ekonomik modeli hakkında bilgi verdi. 
7 Haziran seçim sonuçları üzerinden AKP’nin, CHP’nin ekonomik modelinin kötü bir kopyasını uygulamaya koyduğunu ifade eden Böke, burada da bütünlükten yoksun oldukları için sistemin işlemediğini söyledi. “Mesela biz asgari ücreti 1500 lira yaparken, işverenin üzerine yük kalmayacak bir destek sistemi de öngördük. AKP, bu ayağı boş bıraktığı için 1300 lira yaptığı asgari ücret, şimdi işverenlerin omzuna yük oldu” diyen Böke, emeklilere yapılan 100 liralık artışın da zamlarla 126 lira olarak geri alındığını söyledi. 
 
Böke, zamlarla ilgili eleştirilerini dile getirirken, “Sadece bu yılın başından bu yana yapılan zamlarla ekmeğimizin dörtte 1’ini çaldılar” dedi. 
 
“ŞEHİT VERMEMİZİN TEK SORUMLUSU AKP” 
 
Selin Sayek Böke, artan terör olaylarını değerlendirirken de AKP ve HDP’nin politikalarını eleştirdi ve üçüncü yolun mümkün olduğunu vurguladı. 
Böke, özetle şöyle konuştu: 
 
“Çözüm süreci başladığında CHP olarak şunu söylemiştik; bu süreç  çöker, çünkü süreç demokratik değil. Çözüm denilen süreç, anayasa ve yasal müzakereleri, teröristlerle MİT’in yapması için zemin hazırlıyor demiştik. Geldiğimiz noktada, bizim ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. 
O zaman da söyledik, bugün de büyük bir kararlılıkla savunuyoruz; çözümün adresi Meclis’tir. 
Anayasanızı, yasanızı teröristlerle müzakere etmezsiniz, Meclis temelinde, meşru zeminde yaparsınız. Onu topluma taşıyacak mekanizmaları da parlamentodan inşa edersiniz. 
 
Genel Başkanımız, Meclis Başkanı’na yine bir çağrı yaptı; bütün siyasi partileri bir masada toplayalım. Siyaseti işletelim, topluma da bu inancı, bilinci, umudu aşılayalım.
 
Yasa teklifi verdik; toplumsal mutabakat komisyonu kuralım dedik. AKP tarafından reddedildi. 
Artan terör olaylarını araştıralım dedik. Yasa teklifimiz, AKP ve MHP tarafından reddedildi. 
TBMM’nin işlev kazanması konusundaki mücadelemizi sürdüreceğiz. Çözüm ancak bu yolla mümkün. 
Türkiye’nin terör sorununu yeniden hortlatan; AKP’dir. Açık belgelerle bölgenin silah deposuna dönmesine izin veren AKP’dir. Şehit vermemizin tek sorumlusudur.  
Sınırlarımızı kevgire çevirdiler. Bugün bir bomba patlatıldığında, 10 ayrı terörist grup aklımıza geliyor. Böyle bir Türkiye yarattılar. 
Dış politikamız 180 derece değişmelidir. Aylardır söylüyoruz. Nasıl olması gerektiğini de ortaya koyuyoruz.  
CHP olarak sorunları tespit etmek, doğru tanımlamak ve çözüm üretmek için müthiş bir mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi toplumsallaştırmamız gerekiyor. “ 
 
“MUHALEFET TOPLUMSALLAŞMALI” 
 
Bu noktada Cerattepe direnişine ve Karaman’daki olayın ardından çocuk istismarına ilişkin Meclis’te araştırma komisyon kurulması konusunda halkın gösterdiği güçlü tepkiye vurgu yapan Böke, “Cerattepe, halk orada olduğu için durdu. CHP’nin komisyon önerisini reddeden AKP, sosyal medyadaki büyük tepki üzerine geri adım atmak zorunda kaldı. Siz, muhalefeti toplumsallaştırdığınız, Türkiye bizim dediğiniz, siyasete görevini hatırlattığınız için o komisyon kuruldu. O daha iyi geleceği hep beraber, birlikte inşa edeceğiz. Bizim kazanılacak bir cumhuriyetimiz var, bizim davamız var. Bu dava; hukuk devleti, laik cumhuriyet düzenidir. “ 
 
KÖK: “DOĞUDAN BATIYA HERKESİ CHP BAYRAĞI ALTINDA TOPLAYACAĞIZ” 
 
CHP Antalya Milletvekili, Parti Meclisi üyesi Devrim Kök de ülkeyi, içine bulunduğu karanlık tablodan çıkaracak gücün CHP olduğunu vurgulayarak, CHP’nin Türkiye’deki tüm etnik kimliklerin, inançların partisi olduğunu söyledi. 
 
Kök, özetle şöyle konuştu: 
 
“Dedelerimiz bu memleketi beraber kurdu. Çanakkale’de dedelerimiz koyun koyuna yatarken, bu ülkeyi vatan yapıp bize armağan etmişken, Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel ihtirasları yüzünden bin yıllık zenginliğimizi yok sayıp, ayrışacak mıyız!  
CHP, Gazi Mustafa  Kemal Atatürk’ün partisidir, kurucu iradenin partisidir. Partimiz, al bayrağın altında yaşama onurunu yüreğinde hisseden herkesi eşit yurttaşlık bilinciyle kucaklar. 
 
PKK’yla HDP’yle AKP arasında sıkışmış Kürt halkına, kardeşçe beraber yaşamak isteyen Kürt halkına CHP olarak el uzatacağız. Doğudan batıya, daha çağdaş, daha özgürlükçü bir sistemin tesis edilmesini arzu eden herkesi altı oklu bayrağımız altında toplayacağız. 
93 yıldır birlikte yaşama kültürümüzü erozyona uğratan mevcut yapıya karşı CHP doğudan batıya tüm etnik kimlikleri, inançları toparlama mecburiyetindedir, bunu başaracağız.”
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]