ByLock'tan sonra yeni ağ: BETTERNET

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla FETÖ/ PDY soruşturmaları kapsamında 23 Mart’ta Erzurum’da polis tarafından düzenlenen operasyonda, FETÖ adına Sakarya’da uzun yıllar çalışan ve firari imam Adil Öksüz ile irtibatlı K.G. ve beraberindeki örgüt mensupları yakalandı.

FETÖ’cülerin toplantı yaptığı evde baskın sırasında yatak odasına koşan K.G. cep telefonunu saklamaya çalıştı. Telefonu alan polis, “Şifresi ne?” diye sordu. Şüpheli, “Unuttum, bilmiyorum” dedi.

Evde yapılan aramada kriptolu notlar, çok sayıda örgüte ait yasaklı kitap ve kitapların içine saklanmış 12 bin TL, 8 bin dolar ve 4 bin Euro ele geçirildi.

GSM HATTI OLMADAN KULLANILABİLİYOR

Örgütün talimat notlarında “Yakalandığınız takdirde savunmanızda ByLock sorulursa, bu programın tespitinin yasal olmadığını ve MİT’in böyle bir tespit yapmasının yasadışı olduğunu söyleyin” yazıldığı görüldü.

Evde toplantı halinde olan başta K.G. olmak üzere tüm şüpheliler gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin telefonlarında yapılan incelemelerde, “Betternet” adlı ByLock benzeri bir haberleşme ağına rastlandı. Şüphelilerin VPN kullanarak “Betternet”e bağlandıkları, “uçak modu”na alınan ve içinde GSM hattı olmayan telefonlarla bu program üzerinden haberleştikleri belirlendi.

VPN’den ücretsiz indirilen “Betternet” ile mesajlaşılarak, ses bağlantısı yapıldığı saptandı. Örgütün, yer tespitine olanak sağlayan sinyal vermediği için bu sistemi kullandığı ifade edildi. Şüphelilerin örgüt evlerinde seyyar wi-fi ile projeksiyon cihazı da ele geçirildi.

SAHTE KİMLİKLE YAKALANDI

Operasyon sürerken evin çevresinde arama yapan polis, K.G.’nin evinin karşısında sırt çantalı biriyle karşılaştı. Polis, şüpheliden çantasını açmasını istedi. “Spora gidiyorum, malzemelerim var” diyen şüphelinin çantasından spor malzemesi çıkmadı. Spora gittiğini söyleyen kişinin gerçek adının H.K. ve hakkında yakalama kararı olduğu belirlendi. FETÖ’nün imamlarından olduğu belirlenen H.K.’nın üzerinden ‘Yavuz Yıldırım’ adına sahte kimlik çıktı.

Betternet nasıl kullanılıyor?

Betternet'i kullanmak isteyen örgüt üyeleri, VPN kullanarak uygulamaya bağlanıyor; ardından uçak moduna alınan ve GSM hattı dahi bulunmayan telefonlarıyla Betternet uygulamasını kullanarak diğer örgüt üyeleriyle görüşebiliyorlar.

Betternet ile sesli görüşme de yapıyorlar!

Betternet ile sadece yazışmakla kalmayan örgüt üyeleri diğer yandan ses bağlantısı da kurabiliyor. Bu ses verileri kolay kolay polis tarafından yakalanamadığından örgüt üyeleri uzun süre Betternet uygulamasını kullanmayı tercih etti. Örgütün, yer tespitine olanak sağlayan sinyal vermediği için bu sistemi kullandığı ifade edildi. Şüphelilerin örgüt evlerinde seyyar wi-fi ile projeksiyon cihazı da ele geçirildi.

Betternet'i kim geliştirdi?

Geliştirilme amacının örgütle bir ilgisi yok. Betternet yeni yeni keşfedilen bir uygulama ve Android ile birlikte iOS cihazlara kurulumu yapılabiliyor.

Betternet kayıtları bulundu mu?

Betternet'e dair örgüt kayıtlarıyla ilgili araştırmalar halen sürüyor; uygulama üzerinden sesli görüşme de yapılabiliyor olması, polisin işini güçleştiren bir etken.

Betternet ne zamandır kullanılıyor?

Betternet diğer VPN servisleri gibi uzun süredir kullanılan bir uygulama. Dünya çapında kullanıcısı bulunan Betternet, kullanıcıların dünyanın herhangi bir yerinden sunucuya bağlanarak gizlice internette sörf etmesini sağlıyor.

 

Kaynak: Hürriyet

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]