''Böbrek taşı'' olanları sevindiren haber

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği ESWL Ünitesi ile böbrek hastalarına şifa dağıtıyor.

Ses dalgaları ile böbrek taşının parçalanması tedavisi kısaca ESWL olarak adlandırılırken, bu yöntem 2014 yılından beri SAÜEAH Üroloji Kliniği’nde uygulanmakta ve bu tedavi başarılı bir şekilde uygulanıyor. Böbrek taşının cerrahi operasyona gerek kalmadan parçalanarak vücuttan atılmasını sağlayan yöntem sayesinde birçok hasta şifa bulurken, klinikte ESWL ünitesinde 2 yılda 600 hastaya dışardan ses dalgalarıyla taş kırma işlemi uygulandı. Yüzde 80’lere ulaşan başarı onarının hastalanın taşının sertliğine göre değiştiği ifade edilirken, bu yöntemle tedavide dünya genelinde başarı oranının yüzde 85’lerde olduğu kaydedildi.

NASIL YAPILIYOR?

ESWL tedavisi sırasında hasta özel bir yatakta yatar ve su dolu bir yastık cildine dayanır. Su dolu yastık içinde oluşturulan ses dalgaları insan vücudundan geçerek, yeri ultrason veya x ışınları ile tespit edilmiş taşa odaklanır. Oluşan ses dalgaları taşta parçalanmalara yol açar ve hasta bu taş parçalarını bol su içip hareket ederek idrar yolu ile düşürür. 3 seansa kadar uygulama gerekebilmekle beraber yaklaşık hastaların %30 unda ilk seansta hasta taşlarından kurtulabiliyor.

AMELİYATSIZ TEDAVİ

Konuyla ilgili bilgi veren klinik hekimleri, SAÜEAH’da başarılı bir şekilde uygulanan yöntemin avantajlarından birinin de hastanın narkoz almadan ve ameliyat olmadan taşından kurtula bildiğini belirtti. Hastaneye yatış gerektirmeyen tedavi sayesinde hastalar aynı gün işlerine ve günlük yaşantılarına dönebiliyor. Alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek uygulamaya sunan SAÜEAH Üroloji Kliniği’nin ESWL Ünitesi ile yaptığı çalışmalar da böbrek taşı rahatsızlığı ile kliniğe başvuran hastaların yüzünü güldürüyor.

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]