Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sakarya'ya geldi

Hendek Belediyesi'ni ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Belediye Başkanı İrfan Püsküllü'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Türkiye'de bakanlığın onay ve sicil verdiği 311 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunduğunu aktaran Özlü, 2002 yılına kadar yılda 2 OSB kurulduğunu, 2002'den 2018'e kadar 4 kat artarak yılda ortalama 8 OSB kurulduğunu söyledi. 

- "Kurulacak 50 OSB'de yaklaşık 1 milyon istihdam oluşturmayı hedefliyoruz"

Türkiye'deki 311 OSB'de yaklaşık 1 milyon 800 bin kişinin çalıştığına işaret eden Bakan Özlü, "Bu OSB'lerin bir kısmı tam kapasitede bir kısmı da kurulma aşamasında. Önümüzdeki 5 yılda, 2023'e kadar Türkiye'de 50 yeni OSB daha kurmayı ve bu kurulacak 50 OSB'de yaklaşık 1 milyon istihdam oluşturmayı hedefliyoruz. Bu şekilde planlı sanayi alanlarında istihdam edilenlerin sayısı 2,5 milyonun üzerinde olacak." diye konuştu. 

Bakan Özlü, planlı sanayi altyapılarını çok önemsediklerini vurgulayarak, Türkiye'nin organize sanayi bölgesi kurma ve bunları yönetme bakımından ciddi bir bilgi birikimine sahip olduğunu ifade etti.

En son çıkarılan üretim reform paketinden de bahseden Özlü, Türkiye'deki mevcut organize sanayi bölgelerinin yönetimlerinin yurt dışında OSB kurmalarının ve bunları işletmelerinin önünü açtıklarını, bunu da OSB'lerde önemli ihracatı olan firmaların yurt dışında planlı sanayi bölgeleri kurmaları ve karşılıklı ticaretin artması için bunu yaptıklarını dile getirdi. 

-"Türkiye'ye sanayinin öncülüğünde bir sıçrama yaptıracağız"

Bakan Özlü, Türkiye'deki sanayi üretiminin 19 aydır kesintisiz artığına değinerek, şunları kaydetti:

"Son 6 ayda ülkemiz, cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim rakamlarına ulaştı. Geçen Nisan ayı da cumhuriyet tarihimizin en fazla sanayi üretimi yapılan ayı oldu. Geçen seneki büyüme ortalaması 7,4. Bu senenin ilk 3 ayı yine 7,4. Türkiye, sanayinin öncülüğünde büyüyor. Bütün 16 yıllık iktidarımızda Türkiye'nin ortalama büyümesi 5,8 ki bu, cumhuriyet tarihinin 1 puan üzerinde bir ortalamadır. Sanayinin büyümesi ise 6,7. Yani her zaman ortalama büyümenin bir puan üzerinde sanayi büyümesi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönem Türkiye'nin teknoloji yoğun sanayi ile sıçrama yapacağı bir dönem olacak. Bütün çalışmalarımız bu yönde. Türkiye'nin sanayi devrimi, sanayinin dijitalleşmesi, sanayide yüksek teknolojiye geçiş, odak sektörler programı ve Türkiye'nin sanayi potansiyelinin ikiye katlanmasını öngören programlarımız var. İnşallah bunları gelecek dönem uygulayacağız. Türkiye'ye sanayinin öncülüğünde bir sıçrama yaptıracağız."  

Bakan Özlü, daha sonra ilçe esnafını ziyaret etti. 

Ziyaretlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç ve diğer yetkililer de yer aldı. 

Özlü, ziyaretlerin ardından Orman Park’ta bir iftar programına katıldı. İftar programına Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, milletvekili adayları, belediye başkanları ve davetliler katıldı.

İftar programı sonrasında bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye’nin sanayi potansiyeli sanayi kapasitesi geçen seneki yaklaşık rakam 147 milyar dolardır. İmalat sanayimizin payı bu rakamdadır. Son bir buçuk yılda yaptığımız çalışmalarla güzel bir program hazırladık. Türkiye bir teknoloji ve sanayi atılım programı hazırladık. Buda bizim seçim beyannamemizde yer aldı. İnşallah önümüzdeki dönemde 5+5 yani yıllık bir süreçte Türk sanayisini ikiye katlayacağız. Türkiye’nin bir potansiyeli var, sanayisi var, bunun bir kapasitesi var. Bunu sadece 10 yıllık süreçte iki katına çıkaracak bir program hazırladık. Bakın 7,4 oranla büyüyoruz ama cari açığımızda büyüyor. Cari açığımızı kapatmanın tek yolu teknoloji üretmekten geçiyor” dedi.

“Türkiye’nin tek açığı teknoloji açığıdır”

Türkiye’nin tek açığının teknoloji açığı olduğunu belirten Bakan Özlü, “Türkiye’nin tek açığı var orada teknoloji açığıdır. Biz ne zaman teknoloji açığımızı kapatırsak Türkiye cari açığını, dış ticaret açığında otomatik olarak kapatır. Çünkü biz düşük teknolojili ürünler satıyoruz. Katma değeri düşük ürünler satıyoruz. İhracatımızın kilogram başına bedeli 1 dolar 60 sent. Yani 1, 5 dolarlar seviyesinde. Bunun en az 4 dolar civarında olması lazım. Ne zaman biz yükte hafif pahada ağır ürünler satarsak o zaman Türkiye’nin dış ticaret açığı, Türkiye’nin cari açığı kapanacak” diye konuştu. 


5 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]