Baro suç duyurusu için harekete geçti

Sakarya Barosu Çevre, Kent ve İmar Hukuku Komisyonu Sapanca Gölü’nün kıyı şeridinde bulunan yürüyüş yolunun, göle dolgu yapılarak uzatılması ile ilgili harekete geçti. Göl kıyısında dolgu yaparak kıyı çizgisinin tahrif edildiğini belirten komisyon üyeleri, Sapanca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Sapanca Gölü kıyısında incelemelerde bulunan Baro Başkanı Zafer Kazan ve Komisyon üyeleri fotoğraflar çekerek dolgu öncesi ve dolgu sonrası görüntüleri karşılaştırdılar.
Yapılan incelemeler sonucunda, heyet tarafından Sapanca Gölü’ne hafriyat ile dolgu yapıldığı, çimento taş ve çakıl ile duvar örüldüğü, yapısının değiştirildiği ve kıyı çizgisinin tahrif edildiği belirlendi.
Bu durumun göle ciddi zarar vereceğini belirten Baro Başkanı Kazan ve komisyon üyeleri Sapanca Belediyesi’ne bir an önce uygulamanın durdurulması uyarısında bulundular. Ayrıca göle boşaltılan tüm hafriyatın geri alınarak, gölün eski haline getirilmesi taleplerini de yazılı olarak ileten komisyon üyeleri hazırlamış oldukları talep yazısı ile Sapanca Belediyesi’nden, göle uygulanan dolgu işlemi için herhangi bir imar düzenlemesi yapılıp yapılmadığını, yapılmadı ise sorumlular hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığı konusunda açıklama istedi.


Nasıl haberiniz olmaz?


Ayrıca belediye başkanının “haberim yok” şeklindeki basına vermiş olduğu beyanı ile ilgili de; Sapanca Belediyesi olarak, Belediye Başkanının haberi olmadan böylesi süreklilik arz eden idari eylemin nasıl devam edegeldiğinin açıklanmasını da talep eden Sakarya Barosu Başkanlığı Çevre Kent ve İmar Hukuku Komisyonu konu ile ilgili Sapanca Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.


Suç duyurusu

Hazırlanan suç duyurusu içeriğinde Sapanca Gölü’nün yalnız su kaynağı değil aynı zamanda doğal bir miras olduğu belirtilirken: “Bizzat yerinde tespit ettiğimiz görüntülerde Sapanca Belediye Başkanlığı’na ait araçların Sapanca Gölüne taş, kum, çakıl ve hafriyat ile dolgu malzemesini planlı bir şekilde boşalttığı ve çimento ile duvar örüldüğü görülmektedir. Sapanca Gölü, Sakarya İli’nin sadece su kaynağı değil aynı zamanda korunması gereken bir doğal mirasıdır. Tam olarak hangi karara istinaden yapıldığını bilemediğimiz veya hiçbir karar dayanağı bulunmayan bu işlem ileride telafisi güç ve imkânsız zararlar doğuracaktır. Bu durum birçok kez yok olma tehlikesi ile karşılaşan şehrin önemli su kaynaklarından birinin yapısını bozacaktır.” şeklinde ifade edildi.


İzni SASKİ mi verdi?

Savcılığa yapılan suç duyurusunun ardından Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Başkanlığı’na yanıtlaması istemiyle yazılan talep yazısında:Sapanca Gölü kıyı kenarının hafriyat, kum çakıl, taş ve çimento ile yapılan doldurma işlemi hakkında bilginiz var mı?” diye sorulurken, şöyle devam edildi: "Bilginiz var ise buna ilişkin herhangi bir izin verilip verilmediği, İzin verilmiş ise hangi karara ve gerekçeye dayanılarak bahse konu işlemin tesis edildiği, Kurumunuz koruma yetkisinde bulunan Sapanca Gölü’nün kıyısının düzeltilmesi ve eski haline getirilmesi için herhangi bir süreç işletilip işletilmediği veya yasa dışı bu işlem sebebiyle herhangi bir şikâyette bulunulup bulunulmadığı" konularında kamuoyunun aydınlatılması gereği ifade edilerek Sakarya Barosunun Sapanca Gölü ile ilgili her türlü ihlalin takipçisi olacağı önemle ifade edildi.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]