Bal kabağını sanata dönüştürdüler!

Sakarya Turizm Platformu tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Sakarya Bal Kabağı Sanatı Yarışması\'nda, bal kabakları milli şeflerin elinde adeta birer sanat eserine dönüştü.

Sakarya Turizm Platformu Genel Sekreteri Ali Aktaş, geleneksel hale dönüştürmek istedikleri organizasyonla ilgili bilgi vererek, “Her yarışmacı maksimum 3 adet bal kabağı kullanabilir. Yarışmada balkabağı haricinde başka bir sebze meyve veya ekstra bir gıda maddesi kullanımı kesinlikle yasaktır. Yarışma esnası boyunca birleştirme ve yapıştırma için gerekli çöp, şiş, kürdan vb. ürünlerin kullanılmasına izin verilmektedir. Yarışmada amaç tek bir bal kabağı ile bir motif veya tema oluşturmak değil, birden fazla bal kabağı kullanıp birden fazla motif veya tema oluşturarak bir kompozisyon ortaya çıkarmaktır. Yarışma boyunca kullanılacak olan üniforma ve alet edevat dekor takımları yarışmacının kendisi tarafından temin edilmesi gerekmektedir. Yarışma jürisi değerlendirmeyi 3 ana konuda yapacaktır. Bunlar işçilik, hijyen, kompozisyon ve sunumdur. Her bir değerlendirme konusu 25 puan olup toplamda 100 puan üzerinden değerlendirme yapılacaktır. Yarışmanın birincisine bin dolar, ikincisine 750 dolar, üçüncüsüne 500 dolar para ödülü takdim edilecektir” dedi.

Yarışmanın bu sene bir günle sınırlı kaldığını kaydeden Aktaş, önümüzdeki yıl yarışmanın bir hafta süreyle festival havasında gerçekleşeceğini söyledi. Amaçlarının Sakarya ile özdeşleşen bal kabağını tüm yurda ve dünyaya duyurmak olduğunu anlatan Aktaş, “Sakarya’da doğudan batıya, kuzeyden güneye her alanda 54 çeşit bal kabağı yetişiyor. Yemeğinden tatlısına, böreğinden çorbasına bal kabağı adeta Sakarya için bir marka. Bunun adını tüm dünyaya duyuracağız” diye konuştu.

Yarışmaya katılan milli şeflerden Esat Özata ise Türk aşçılarının bal kabağı oyma sanatında çok başarılı olduklarını ve bunun çok ince bir işçilik gerektirdiğini söyledi.
Yarışmanın başlaması ile birlikte bal kabaklarını heykele dönüştüren milli aşçılardan dereceye girenlere ödülleri Sapanca’da gerçekleştirilecek gala gecesinde verilecek.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]