Bakanlık o projeyi Karasu'da başlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz çevresini korumak üzere yaptığı projelere bir yenisini daha ekledi. Bakanlık, “İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz” projesi ile denizlerin içini de temizleyecek.

Denizlerin gözle görünen kısımlarının temizliği kadar içlerinde yatan tarihi ve kültürel hazinelerinin de aynı prensipler ile temizlenmesi ve korunmaya alınması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni dönem kampanyasının ismini “İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz” olarak belirledi. Bakanlık, tüm Türkiye kıyılarında geçerli olacak projenin ilk uygulama noktasının Sakarya Nehri\'nin Karadeniz’e kavuştuğu Karasu ilçesinin olmasına karar verdi. Bu amaçla yarım asır boyunca tüm dünyada “Almanların Kayıp Denizaltıları” olarak bilinen, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya’da üretilerek Tuna Nehri üzerinden Romanya’nın Konstanza Limanı’nda suya indirilen altı adet denizaltıdan biri olan ve savaşın sonlarına doğru Alman donanmasının aldığı bir kararla Karasu sahili açığında kendini batırarak bugün sahilden yaklaşık 2,5 kilometre açıkta 22 memte derinlikte yatan U-20 denizaltısı seçildi. Denizaltının bulunduğu alanda yapılan temizlik neticesinde U-20’nin üzerinde birikerek denizaltının gövdesinin as¸ınmasına ve parçalanmasına yol açan ağlar temizlenerek, denizaltı dalış turizmine yeniden kazandırılmış oldu. Ayrıca bölgeye ait türler için sürekli bir tuzak niteliğinde olan hayalet ağlar tehlikesi ortadan kaldırıldı. Bölge, deniz çöplerinden arındırılarak yeniden doğal haline getirildi.

Kampanyanın açılışı

Aynı zamanda dalış alanı olan U-20 denizaltısının temizlenmesi sonucu ortaya çıkan deniz çöpleri ve ağlar ile denizaltının temizlenmeden önceki ve sonraki halini gösteren fotoğraflar Karasu ilçesinde halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla 5 gün boyunca sergilenecek. “İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz” kampanyasının açılışı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün katılımıyla 1 Haziran 2015 tarihinde Sakarya’nın Karasu ilçesindeki Kentpark’ta saat 10.00’da gerçekleştirilecek.

Bakanlık, 2 Nisan 2015 tarihinde başlayan “Batık Gemilerin Çevresel Açıdan İncelenmesi Projesi”ni Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile birlikte yürütüyor. Proje kapsamında çeşitli nedenlerle karasularımızda batan gemilerin çevresel etkileri, çıkarılması veya çıkarılmaması durumlarında alınacak tedbirler ve bu batıkların izlenme metodolojileri belirleniyor.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]