Bakan Eroğlu, Melen Barajı için Sakarya'ya geldi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sakarya'nın Kocaali ilçesinde yapımı devam eden Melen Barajı'nın şantiyesini ziyaret etti.

Eroğlu, burada düzenlediği basın toplantısında, Melen Çayı'nda dev bir baraj yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin sayılı barajlarından bir tanesinin inşa edildiğine değinen Eroğlu, "Bu barajın gayesi İstanbul'a su temin etmek. Daha önce İstanbul'un kurak dönemlerinde Büyük Melen Çayı'ndan İstanbul'a su iletiyorduk ancak biriktirme yoktu." diye konuştu.

İstanbul'daki su meselesini çözmek için barajlarda suyu biriktirmenin esas olduğuna vurgu yapan Eroğlu, Türkiye'nin hava durumu itibarıyla yarı kurak iklim kuşağında bulunduğunu, bu nedenle su biriktirme yapılmazsa ihtiyacın en fazla olduğu yaz aylarında suyun verilemeyeceğini aktardı.

Geçmiş yıllarda tüm şehirlerin su sıkıntısı çektiğine işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Nedeni de yeteri kadar barajların, göletlerin, isale hatlarının, arıtma tesislerinin ve bilhassa şebekelerin yapılmaması. Bu yüzden maalesef asırlardır büyükşehirler su sıkıntısı çekmiştir. İstanbul, dünyanın incisi bir şehir. Bu şehri susuz bırakmamak için Sayın Cumhurbaşkanımız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken İSKİ Genel Müdürü oldum, hakikaten büyük düşündük, çok büyük düşündük. Neticede İstanbul'un 2071 yılına kadar su problemini tamamen çözecek olan aynı zamanda Melen Su Temin Sistemi'ni ve bu barajı yapmaya karar verdik. Allah'a şükür baraj da bitmek üzere, önümüzdeki yıl su tutacağız. İstanbul'un yıllık su kullanım miktarı yaklaşık 1 milyar metreküp. Burada yaklaşık 1 milyardan fazla su birikebilir. İstanbul'un yıllık ihtiyacını karşılayacak olan suyu burada biriktirme kapasitesi var."

Eroğlu, Melen Barajı tamamlandığında İstanbul'a yıllık 1 milyar 77 milyon metreküp su temini sağlanacağını, hidroelektrik santralinin de ileri aşamada yapılmasının planlandığını dile getirdi.

Barajın toplam maliyetinin 1 milyar 646 milyon lira olduğunu, şu ana kadar 1 milyar 235 milyon lira harcandığını aktaran Eroğlu, Melen Barajı'nın İstanbul'da mevcut bulunan 13 barajın toplam biriktirme hacminin yüzde 75'ine tekabül ettiğini sözlerine ekledi.

Programa, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Devlet Su İşleri, İstanbul Su ve Kanalizasyon İşleri yetkilileri ile birim müdürleri katıldı.

Programın ardından işçilerle ve basın mensuplarıyla yemek yiyen Bakan Eroğlu, daha sonra çeşitli ziyaret ve programlara katılmak üzere helikopterle Düzce'ye geçti.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]