"Askeri ve siyasi operasyonlar sonlandırılmalı"

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu 520. hafta eyleminde “PKK silahlarını derhal susturmalı, siyasal iktidar ise askeri ve siyasi operasyonlarını sonlandırmalı” derken, Sakarya halkına kin, nefret ve düşmanlık tohumu ekmeye çalışanlara karşı sağduyu çağrısı yapıldı.

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu 520. hafta eyleminde şiddet sarmalından derhal çıkılarak barış ve kardeşliğin tesisi için öncelikle adaletin sağlanması gerektiği mesajı verdi. Platform adına Sakarya Dayanışma Derneği’nden Kadrican Mendi’nin okuduğu açıklamada “Çocukların çapraz ateşte kaldığı, ekmeğinin peşindeki gençlerin dükkânlarının önünde vurulduğu, son bir ayda 189 insanın hayatını kaybettiği, binlerce insanın yerinden, yurdundan göç etmek zorunda kaldığı bu çatışma sürecinin bir an önce sonlandırılması gerekmektedir… Platformumuz, daha önce de ifade ettiği gibi, mevcut gidişatı hiçbir şekilde halkımızın, insanlarımızın yararına görmemektedir. Bu sebeple çatışmaların derhal sonlandırılması talebimizde ısrarcıyız. PKK silahlarını derhal susturmalı, yerleşim yerlerinde sivillerin can güvenliğini tehdit eden eylemlerine son vermeli, kestiği yollarda masum insanların hayatına kast etmemeli ve kaçırdığı tüm kişileri serbest bırakmalıdır.” dedi.

Güvenlik eksenli politikaların eleştirildiği açıklamada “Özellikle son bir yıldır, iç güvenlik paketleriyle inşa edilmek istenen yeni siyasal düzen, toplumu ciddi bir baskı altına almayı amaçlamaktadır. Muhalif kesimlere yönelik ayrımcı uygulamaların sistematik bir hal alması da dikkatlerden kaçmamalıdır.” derken “Siyasal iktidar sorunları baskı ve şiddet ile çözemeyeceğini görerek, geçmişin hatalarını tekrarlamamalı; askeri ve siyasi operasyonlarını sonlandırmalıdır. Akabinde kalıcı bir çözüm için yeniden diyalog ve müzakere ortamına dönülmelidir.” mesajı verdi. Açıklamada Sakarya halkına ise “Bu süreçte, tüm hemşehrilerimizi; bu toprakların kardeş evlatları, halkları arasında kin, nefret ve düşmanlık tohumu ekmeye çalışan her türlü söz ve fiile karşı sağduyulu davranmaya davet ediyoruz. Kendileri ve çocukları sefahat içinde yaşarken, halka her gün “şehadet” nutukları atanların kirli siyasetlerine kesinlikle aldanmasınlar.” çağrısı yapıldı.

Hopa’da yaşanan sel felaketinin de gündeme alındığı açıklamada Mendi, platformun taziyesini iletirken, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu felaketin nedeni doğru tespit edilmezse, yeni acıların önüne geçilemeyeceğini vurgulamak zorundayız. O halde görmemiz gerekir ki, yaşanan sel felaketi doğal değil ekonomiktir! Karadeniz’in ormanları betonlaştırılırken, bitki örtüsü yok edilirken, dereleri HESlerle doldurulurken, kurutulan dere yataklarına binalar kondurulurken; oradaki doğal sisteme verilen zarar kâr ve rant uğruna göz ardı edilmiştir. Üç günlük çıkar için suyu, toprağı, ağacı hoyratça sömürenlerin uyguladıkları politikalar, ne yazık ki bugün acı sonuçlarını vermektedir. Buna rağmen Yeşil Yol projesi örneğinde gördüğümüz gibi yanlıştan vazgeçilmemektedir. Böyle giderse artan yağışlar, karşılaşacağımız felaketlerin boyutlarını büyütmekten başka bir sonuç vermeyecektir.”

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]