Arapoğlu Sapanca'dan geçen YHT güzergahı için endişelerini anlattı

Şehir Planyayıcıları Odası Sakarya İl Temsilcisi Oya Arapoğlu Yüksek Hızlı Tren Doğançay Ripajı demiryolu hattına ait endişe ve görüşlerini yazdı.
İşte Arapoğlu'nun o yazısı



Yüksek Hızlı Tren güzergahının Sapanca 'dan geçen bölümünde yapılan değişiklikler bilimsel,teknik gerçeklerle uyuşmadığı gibi mevcut yerleşmenin dokusuna da zarar veren bir çok kararı içermektedir.Kağıt üzerinde belirlenen güzergah uygulama projeleri hazırlanmadan imar planlarına aktarıldı.Askı sürecinde olan Uygulama İmar Planlarına ait endişe ve görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Bu konuda Sapanca halkı yeteri kadar bilgilendirilmedi projeyi anlatan ve tanıtan toplantılar nedense yapılmadı.

TÜNEL GEÇİŞİ

Sapanca-Doğançay arasında yapılması planlanan "tünel geçişi" nin belirlenmesinde yer bilimsel veriler (fay hatları, yer kaymaları, zemin yapısı,yer altı su kaynakları vs.) araştırılmadan tünel hattı kağıt üzerinde çizilmiştir.Doğançay'dan başlayan "Tünel girişi" Akçay mahallesinde çıkmakta Akçay deresini viyadüklerle geçerek tekrar tünele girmektedir.Akçay 1. derece sit alanı olmasının yanında hattın buradan geçmesi "görüntü ve gürültü kirliliğine" neden olacaktır.

Akçaydan başlayan tünel Kuruçeşme mahallesinde "Sarpdere yatağı"ndan çıkış almakta ve bir bölümü dere yatağı boyunca devam ermektedir."Tünel Geçişi" nin uygulama projeleri olmadığından tünelin kesin olarak buradan çıkış alabileceğini söylemek bilimsel olarak mümkün değildir.Örneklerini Bilecik ve Bursa kentlerinden geçen tünel geçişli demiryolu hattında yaşadık.

TEM OTOYOLU ALTINDAN GEÇİRİLMESİ

Yüksek Hızlı Tren hattının TEM otoyolunun altından geçmesi için gereken yükseklik 10m. dir.(DDY etüt proje daire başkanlığından alınan bilgi). YHT hattının TEM otoyolunun altından geçeceği yere yakın bir mesafede olan Fevzi Çakmak caddesindeki alt geçidinin yüksekliği 4.50m. dir.Bu durumda YHT hattı ya zemin kotunun altına inecek yada TEM otoyolu yükselecektir.Karayollarının bile haberinin olmadığı bu geçiş uygulamada nasıl çözümlenecek belirsizdir.

YHT hattının sel,taşkın gibi tehlikelerine karşı çay,dere gibi su akışkanlarından en az 1m. yukarıdan geçmesi gerekmektedir.Keçi deresi üzerinden geçecek olan YHT hattı en az 1m.de bu nedenle yükselecektir.

Zaten HYT hattının zemin kotunun altına inmesi bu bölgenin zemin yapısı açısından mümkün değildir.Yer altı su seviyesi zemine çok yakındır.Eylül 2015 tarihinde yaşadığımız aşırı yağmurda HYT hattının geçtiği bu alanlar sular altında kaldığı gibi en küçük bir yağmurda da su birikintileri olmaktadır.

Ayrıca bu mevkiden Sapanca Ana Kanalizasyon hattı da geçmektedir.Zaten sorunlu olan hattın daha düşük kota alınması Göl kotu dolayısıyla mümkün değildir.Zira hat çalışmaz ve tersine akış olur.

5 ADET ÜST GEÇİT

YHT güzergahı zemin kotundan gittiğinde şu an açık olan önemli birçok yol kapanacaktır.Ayrıca YHT hattının her iki tarafı koruyucu elemanlarla kapanacağından karşılıklı geçişler "ÜST GEÇİT ve ALT GEÇİTLER" ile sağlanacaktır. Bir örneğini Kırkpınar Didi Otel mevkiinde gördüğümüz YHT üst geçit den 1.5 km. içinde 5 adet yapılacaktır.Yüksekliği 10m.olan üst geçitlerin yeterli eğime sahip olması için her iki yönde en az 125m.-150 m (toplam 250m.-300m.) uzunluğunda yapılması gerekmektedir.Bu durumda 10m. yüksekliğinde 250m. -300m. uzunluğunda beton duvarlar oluşacaktır.

Sadece hattın geçtiği parseller değil bu köprülü yollardan cephe alan parsellerde duvar manzaralı olacaktır.Hatta askıda olan 1/1000 ölçekli uygulama İmar planına göre bir çok parselin yol cephesi kapanacaktır.

Mevcut yolların kapanmasıyla buralarda yapılmış olan alt yapı tesisleri "su,elektrik,kanalizasyon,doğalgaz,telekom vs." ve "üst yapı tesisleri "asfalt,aydınlatma,yayayolu düzenlemesi,ağaçlandırma vs." iptal olacaktır.Bunların bağlantılarının yeniden nasıl yapılacağı projelendirilmediği gibi maliyetinin ne olacağı ve kamuya ne kadar ek külfet getireceği de belirsizdir.Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın yaşadığı alt yapı sorunu yöneticiler tarafından çok iyi bilinmektedir.

Sırasıyla ele alacak olursak;

1. üst geçit Keçideresi sokak ve Harmanlık caddesinin kapanmasıyla oluşacaktır.Harmanlık bölgesindeki konutlar TEM otoyolu,eski demiryolu ve YHT yolu ücgeninde sıkışıp kalacaktır.Ayıca 250m. uzunluğunda olan köprünün kenarındaki parseller nasıl cephe alacaktır.?

2. üst geçit Şayan sokak üzerinde yapılacaktır.Kardelen sitesinin içinden geçen ve bir çok binayı yıkan YHT yolu buradan TEM otoyolu altına girecektir.

3.üst geçit Sapanca-Adapazarı bağlantısını sağlayan Sakarya caddesi üzerinde yapılacaktır.Sapanca'nın girişinde doğal güzelliği yansıtan Sakarya caddesi 10m. yüksekliğinde ve 250m. uzunluğunda beton yığınına dönüşecektir.Ayrıca üst geçit ile sanayi kavşağı arasındaki mesafenin azlığı köprü yolunun burada çok dik olacağını göstermektedir.Buda gelecekte sanayi kavşağında çok sık kazalara neden olacaktır.

4.üst geçit Sapanca'nın Yüzevler ,Kuruçeşme ve birçok köy ile bağlantısını sağlayan Fevzi çakmak caddesi üzerinde yapılacaktır.Cadde boyunca sanayi ile İmamhatip Lisesine (sarpderköprüsü) kadar olan bir çok parselin yol cephesi kapanacaktır.

Sakarya caddesi ile Fevzi Çakmak caddesinde yapılan üst geçitlerden birbirine yapılan bağlantı yolları ayrı bir soru işaretidir.10m. yüksekliğindeki iki köprünün birbirine bağlantısı nasıl sağlanacaktır.?

5.üst geçit Üniversite caddesi ile Aydınlar Yokuşu caddesi üzerinde yapılacaktır.

1. alt geçit İstasyon caddesi üzerinde yapılacaktır. Lale otel önündeki alt geçitin iptal edilmesiyle istasyon caddesi devamı şeklinde yeni bir geçit yapılacak.YHT hattının her iki yanından gelen yollarda bu geçitde birleşecektir.istasyon caddesindeki bir çok binada yol kotunun üzerinde kalacaktır bu parsellere ulaşım nasıl sağlanacak belirsizdir.

Amacının sadece İstanbul-Ankara arasındaki mesafeyi kısaltmak olan YHT hattının mevcut güzergahı sadece 13 dk. kısaltacağı DDY yetkilileri tarafından yaptığımız görüşmelerde söylenmiştir.Sapanca'nın coğrafi özellikleri ve mevcut kentsel yapısı incelenip araştırılmadan kağıt üzerinde alınan bu karardan en kısa zamanda vazgeçilmelidir.YHT güzergahının Sapanca'ya vereceği zararlar çok iyi etüt edilmeli, alt ve üst yapıyı kapsayan uygulama projeleri ve yapım maliyetleri de dikkate alınmalıdır.

Kentimizde tanık olduğumuz 3.otoyol güzergahında ve Karasu demiryolu güzergahında yaşadığımız gibi kamulaştırma işleminden sonra uygulama aşamasında geriye dönüşler yaşanmaması için yetkilileri bu konu üzerinde bir daha düşünmeleri gerektiğini hatırlatmak isterim.İleride telafisi mümkün olmayan sonuçlar oluşmaması ve kamu yararı ilkesinin doğru ve yerinde kullanılması nedeniyle YHT güzergahının bilimsel ve teknik veriler altında yeniden değerlendirilmesi ve kamuoyunun bu konuda doğru bilgilendirilmesi gerektiği düşencesindeyim.


6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]