Aracın bakımını yapan o servis ...

Pamukova ilçesinde iki yıl önce 8 kişinin hayatını kaybettiği, 12 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili sürücü ve araç sahibinin yargılandığı davada karar çıktı.

Kazanın oluşunda araçtaki teknik arızanın asli etken olduğu, sürücü ve araç sahibinin ise tali kusurlu olduğu yönündeki bilirkişi raporu doğrultusunda karar veren mahkeme heyeti, araç sahibi ve sürücüsüne 24'er bin lira para cezası verdi.  Kararın ardından sürücünün avukatı, aracın bakımlarını yapan servis hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

30 Eylül 2014 de D-650 Karayolu’nun Hayrettin köyü yakınlarında meydana gelen kazada, ayva hasadına giden tarım işçilerinin bulunduğu H.Y. yönetimindeki 06 DK 3124 plakalı kamyonet, yoldan çıkarak şarampole yuvarlandı. Ceviz ağacına çarpan kamyonette 8 kadın hayatını kaybetti. Aralarında sürücü ve çocukların da bulunduğu 12 kişi yaralandı.
Kazanın ardından araç sürücüsü H.Y. ve araç sahibi K.A.. hakkında Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'taksirle birden fazla kişinin ölmüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan dava açıldı.

Dava kapsamında bilirkişi olarak görevlendirilen İstanbul Teknik Üniversitesi'nde görevli üç akademisyenin hazırladığı raporda, kazanın oluşunda ana etkenin direksiyon sistemi tahrik dişlisinde meydana gelen bir teknik arıza olduğu belirtildi. Kazanın oluşunda teknik arızanın asli etken olduğu, sanık sürücünün ve diğer sanık araç sahibinin ise tali kusurlu olduğu ifade edildi.

Davanın karar duruşması dün yapıldı.

Mağdurların avukatları, kazanın sürücünün aracı hızlı kullanmasından dolayı meydana geldiğini öne sürerek sürücünün ve araç sahibinin cezalandırılmasını istedi.

Sanık sürücü H.Y'nin avukatı Nurullah Sayar, kazada teknik arızanın ne kadar ağırlıklı kusur oluşturduğunun bilirkişi raporlarında ortaya çıktığını söyledi. Kaza esnasında müvekkilinin aracı aşırı derecede hızlı kullandığı hususunun tartışmalı olduğunu belirten Sayar; "Aracın kasasında bulunan bir kısım yolcuların bu yönde beyanda bulundukları görülmekte ise de olayın şoku ile verilen ifadelerdir. Müvekkilim halen psikolojik tedavi görmektedir. Biz kazada sanığın kusurlu olmamasından dolayı beraat kararı verilmesini istiyoruz" dedi.

Sanık araç sahininin avukatı da aracın bakımlı olduğu yönündeki delilleri mahkemeye sunduklarını ifade ederek müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini istedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, araç sürücüsü H.Y. ve araç sahibi K.A.'yı 3'er yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıklara verilen hapis cezaları 24'er bin 300'er lira adli para cezasına çevrildi.
Ayrıca sanık H.Y'nin ehliyetinin 1 yıl süreyle geri alınmasına karar verildi.

Sanık H.Y'nin avukatı Nurullah Sayar, mahkemenin kararı doğrultusunda aracın bakımlarını yapan servis hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]