"Ara Usta bir asrın dünyasına tanıktır"

Büyükşehir Belediyesi tarafından usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler adına düzenlenen ‘Ustalara Saygı Gecesi’nde konuşan Süleyman Gündüz, “Ara Güler, doğuyla batıya kuzeyle güneye tanıklık etmiştir ve biz onun objektifinden birçok olayı daha yakından anlama fırsatı bulduk” ifadelerini kullanırken; Coşkun Aral, “Ara Usta ile çalışmaya başladıktan sonra dünyayı ve yaşadığım coğrafyayı algılamam değişti” dedi. Başkan Toçoğlu ise Ara Güler’i Sakarya’da ağırlamaktan gurur duyduklarını söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Mart Kültür Sanat Etkinlikleri, Usta Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler’in onur konuğu olarak katıldığı Ustalara Saygı Gecesi ile devam etti. Moderatörlüğünü Fotoğraf Sanatçısı Süleyman Gündüz’ün yaptığı, konuşmacı olarak ise fotoğraf sanatçısı ve belgeselci Coşkun Aral ve Prof. Dr. Melih Zafer Arıcan’ın katıldığı programda, Güler’in hayatı ve bilinmeyenleri katılımcılar ile paylaşıldı.

20. Yüzyılın Tanığı

Programın açılış konuşmasında söz alan Süleyman Gündüz, “Ara Bey tarihi yaşayan bir adamdı. Onu sadece İstanbul’un gözleri olarak takdim etmek sanırım Ara Bey’in kendisine haksızlık olur. Aslında o 20. yüzyılın bütün dünyasına tanıklık etmiş bir şahsiyet olarak aramızda. Yani doğuyla batıya kuzeyle güneye tanıklık etmiştir ve biz onun objektifinden birçok olayı daha yakından anlama fırsatı bulduk. Bugün onun objektifinden gördüğümüz karelerle yeni gördüğümüz kareleri kıyas eder haldeyiz” şeklinde konuştu.

Onun İzinden Gidiyorum

Programın devamında konuşan fotoğrafçı ve belgeselci Coşkun Aral, “Ara Usta ile çalışmaya başladıktan sonra hem ustalık çıraklık ilişkisini, hem öğrenciliği ve onun bıraktığı izi takip edip dünyayı ve yaşadığım coğrafyayı algılamam değişti. Değişik vesilelerle, buluşmalarla, konuşmalarla, sohbetlerle ve en önemlisi birlikte ortak sergi açmalarla gelişti benim fotoğrafçılığım. Usta deklanşöre basmadan önce beyninde fotoğraf zaten hazır durumdaydı. O yüzden Türkiye’nin gözü olarak değil, insanlığın gözü olarak değerlendiriyorum kendisini. İyi ki var. İyi ki tanıyoruz onu. Ve onun bıraktığı izlerin peşinde ilerliyoruz” dedi.

O Bir Tarihçi

Melih Zafer Arıcan ise, “Hepimizin öncelikle çok şanslı olduğumuzu bilmemiz gerek. Çünkü Ara Güler bu dünyanın en özel insanlarından biri, kendisinin de dediği gibi o bir tarihçi, dünya tarihini kaydediyor. Ara Güler’i Ara Güler yapan özellikleri de vardır. Ara Güler’e bize bu kadar paha biçilmez bir mirası bıraktığı için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Programda onur konuğu olarak yer alan usta fotoğrafçı Ara Güler ise, programa katılan herkese şükranlarını sunduğunu söyledi. Gerçekleştirilen gecenin sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Güler’e günün anısına hediye takdim etti. Toçoğlu ayrıca Ara Güler’i Sakarya’da ağırlamaktan gurur duyduklarını söyledi.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]