"Ana dillerin kullanılmasıyla ilgili mevzuat açısından sorun yok"

AK Parti Sakarya Milletvekili İsen: - "Türkiye'de bugün ana dillerin kullanılması ve geliştirilmesiyle ilgili mevzuat açısından bir sorun yok" dedi

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Türkiye'de bugün ana dillerin kullanılması ve geliştirilmesiyle ilgili mevzuat açısından bir sorun bulunmadığını kaydetti.

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, Dünya Anadil Günü ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

Öneri üzerinde söz alan HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, 2017 yılının Kürt dili açısından kara bir yıl olarak geride kaldığını, Kürtlerin binbir emekle kurduğu bütün dil kurumlarının kapılarına kilit vurulduğunu öne sürdü.

16 Nisanda referandum olduğunu anımsatan Yıldırım, "Kürt diliyle ilgili bu Anayasa değişiklik paketinde zerre kadar bir gelişme, bir düzenleme, bir ilerleme yoktur. Böyle çağ dışı bir pakete, böyle tekçi bir pakete Kürtlerden 'evet demelerini bilmem nasıl bekliyorsunuz?" diye sordu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen ise Türkiye'de bugün ana dillerin kullanılması ve geliştirilmesiyle ilgili mevzuat açısından bir sorun bulunmadığını kaydetti.

Devletin bu kullanıma ciddi şekilde destek verdiğini belirten İsen, "Bu destek bundan sonra da aynı şekilde sürmelidir. Fakat ülkedeki bu demokratik hakların kullanımını talep edenlerin devlete ve ülkeye karşı demokratik yaklaşımlar içinde tavırlar sergilemesi de devletin ve toplumun en temel beklentisidir." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, konuşmasına başlamadan önce Genel Kurulu Lazca selamladı.

Türkiye'de 35 ana dil konuşulduğunu, bunların 18'inin ciddi bir şekilde tehdit altında olduğunu belirten Bekaroğlu, "Millet olmanın verdiği zorunluluk olarak ortak bir dile ihtiyacımız var ve bu ortak dilin Türkçe olduğu konusunda herhangi bir tartışma yok. Her şeyden evvel Anayasa'nın eşitlik ilkesinin gerçekleşebilmesi için bu ülkede yaşayan herkesin Türkçe bilmesi gerekiyor. Kars'ta okuyan bir çocuk İzmir'deki bir pozisyona başvurabilmeli ve girmeli, bunu ancak ortak dil sağlar." diye konuştu.

Türkiye'de ana diller, kültürler, farklılıklar konusunda geçmişte ve bugün çok hoyratça davranıldığını öne süren Bekaroğlu, "Bu dillerin yok olmasında, unutulmasında bu siyasi tercihlerin, tavırların da önemli bir yeri var." değerlendirmesinde bulundu.

HDP'nin önerisi kabul edilmedi.

Öte yandan, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, grup önerisine başlamadan önce birleşime verilen aranın ardından, kendisine söz verilmemesine rağmen kürsüye çıktı ve konuşma yapmaya başladı. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Yiğitalp'e çalışma düzenini bozduğunu söyleyerek yerine davet etti.

Yiğitalp konuşmasını sürdürünce, Bahçekapılı, birleşime yeniden ara verdi. Verilen arada bir süre daha kürsüde duran Yiğitalp, daha sonra yerine oturdu.

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]