Açlık grevindeki işçilerle dayanışma eylemi

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu'nun 559. hafta basın açıklamasında, Başkurt Motor'da grev yapan işçilerle dayanışma mesajı verildi.

Diriliş Saati Dergisi adına Serdar Duman'ın okuduğu açıklamada, mevcut düzenin zengini daha da zenginleştirmeye yönelik kurgulandığınına dikkat çekilerek "İşverenlerin emeğin hakkını arz talep dengesi ve minimum maliyet üzerinden ele aldığı gayri insani bir süreci yaşıyoruz. Adaletin ve empatinin zerre  kadar öneminin olmadığı, insanca yaşamanın kriter olarak görülmediği bir süreçten bahsediyoruz. İşverenler bir ailenin asgari geçim koşullarını çok iyi bilmelerine rağmen, serbest piyasa koşullarında emeği bir mal gibi arz talep üzerinden değerlendirmeye devam ediyorlar. Emeğin sömürülmesi, emekçinin sürünerek yaşaması gibi hususlar işverenlerimizin vicdanlarında yankı bulmuyor. Mevcut sistem de kapitalizme entegre olma telaşıyla tüm hukuk sistemini işverenler lehine düzenliyor" ifadelerine yer verildi.

Tüm bu olumsuzlukların bir yansıması olarak Sakarya 1. Organize Sanayi'de kurulu bulunan Başkurt Motor'daki işçilerin grev başlattığının belirtildiği açıklamada, "Bir iş yeri düşünün ki, tuvalette  kaldığınız süre dahi kontrol edilmektedir. Bir iş yeri düşünün ki, ibadet özgürlüğü dahi verimliliği düşürme endişesi ile kısıtlanmaktadır. Bir iş yeri düşünün ki, işçilerin geçim zorluğu nedeniyle talep ettikleri küçük ücret artışları bile karlılık düşer endişesi ile kabul görmemektedir. BAŞKURT MOTOR işvereni ve fabrika müdürü, fabrikayı işçiler için yarı açık bir cezaevi olarak telakki ediyor. BAŞKURT MOTOR'da gerek işverenin gerekse işveren vekili olan fabrika müdürünün uzlaşmaz ve kibirli tavırları şu an yaşanan sorunun kaynağıdır" görüşü dile getirildi.

Açıklamanın sonunda, Adalet ve Özgürlükler Platformu'nun direnişi tercih eden onurlu Başkurt işçileriyle dayanışma içinde olduğu ifade edilerek "Bizler Adalet ve Özgürlükler Platformu olarak BAŞKURT MOTOR işçilerinin yanında olduğumuzu buradan deklare ediyoruz. BAŞKURT MOTOR'da açlık grevini sürdüren işçi kardeşlerimizi ayrıca selamlıyoruz. Tüm Müslüman halkımızı bu mücadeleye destek vermeye davet ediyoruz. Basın-yayın kuruluşlarının Başkurt Motor direnişini gündemleştirmesini talep ediyoruz" denildi.

Açıklamanın ardından fabrikanın sendika temsilcisi olan Çelik İş Sakarya Şube Başkanı Rıfat Kurt söz alarak, Sakaryalı Müslümanlara verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.

Kurt, grevin 29 Mart'ta başladığını, açlık grevinde ise 12. güne girildiğini söyleyerek "Ücret, ikramiye, sosyal yardım ve asgari geçim indirimi dahil en düşük 1470 TL, en yüksek 2 Bin TL, ortalamada da 1670 TL dolayındaki ücret talebimiz kabul edilmemiştir. Asgari ücretin 1300 TL, açlık sınırının 1387 TL, yoksulluk sınırının ise 4518 TL olduğu ülkemizde, işverenin yapmış olduğumuz bu teklife yanaşmaması, işçi arkadaşlarımızı ve sendikamızı greve zorlamıştır" şeklinde konuştu.

İşverenin yasaları da çiğnediğini kaydeden Kurt, "İşveren grev kararını astıktan sonra yasaları ve kanunları tanımayarak 40 civarında işçi aldı. Fabrikanın belli bölümlerini kapatarak, makineleri Sakarya'da başka firmalara taşıyarak üretime devam etti " dedi.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]