Şemsi Bayraktar: "Kriz İnsanları Tarıma Yöneltti"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan ekonomik krizin insanları tarıma yönelttiğini söyledi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2008 yılının tarım sektörü açısından iyi geçmediğini belirterek, "2008 yılı aslında sadece tarım sektöründe değil tüm sektörlerde iyi geçmedi. 2009 yılı dünyada bir kriz yılı oldu. Türkiye bundan fevkalade etkileniyor. Tarım sektörü bu krizde sıyrılacak bir sektör haline geldi ve sürekli göç alıyoruz. Aşağı yukarı Türkiye'de 1 milyon kişi tarıma göç etti. Bunu Sakarya'da da yaşıyoruz ve başka vilayetlerde de yaşıyoruz. Bu insanlara bakmak durumundayız. Bu insanları istihdam ediyoruz. Gelir seviyesini artırmamız lazım. Çiftçiye verilen destekleri arttırmamız lazım. Ürününün para etmesini sağlamamız lazım" dedi.

Çiftçilerin banka borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istediklerini belirten Bayraktar, "Şimdi özellikle bu günlerde bir çalışmamız var 14 mayıs dünya çiftçiler gününe de Sakarya'da ki oda başkanlarımız da bu toplantıya iştirak edecekler orada bir takım kararlar alacağız. Bu kararları da hükümete götüreceğiz. Tahmin ediyoruz başkanlarımızın da en önemli isteği banka borçlarının ötelenmesi. Muhakkak suretle çiftçilerimizin banka borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor. Elektrik borçlarının ertelenmesi fevkalade önemli. Bir de bu sene mısırda fazla ürün bekliyoruz. Mısırın para etmesi çok önemli. Sakarya'da yine pancarın değerini bulması önemli. Sakarya'da pancar üretiminin arttırılması için neler yapacağız bunların çalışmasını birlikte gerçekleştireceğiz. Her halükarda 2009 zorlu bir yıl bir kriz dönemi burada üretim yapan üreticilerimize gelir seviyesini artırmak veya maliyetlerini düşürmek için çok yoğun bir çalışma içinde bulunacağız" diye konuştu.

Hükümet tarafından hazırlanan önlem paketinin yeterli olmadığını savunan Bayraktar, "Önlem paketi şöyle sadece çiftçinin ziraat bankasına olan borçlarının faizini ödemek kaydıyla bir öteleme söz konusu. Bu bizim için yeterli değil biz 3 yıllık bir erteleme bekliyoruz. Hem özel banka hem ziraat bankası için tarım kredi için bunu bekliyoruz gayretlerimiz bu yönde olacak. İvedi maliyetlerin aşağıya düşürülmesi lazım bu fiyatlarla bizim çiftçimizin gübre alması mümkün değil. Biz özellikle gübre fiyatlarında indirim istiyoruz. Gübre desteklerinin, mazot desteklerinin arttırılması lazım. Mazot desteklerinin muhakkak suretle arttırılması lazım ve elektrik borçlarının da yapılanması lazım bizim önceliklerimiz arasında bunlar da var. Bakalar da zirai ilacı isteyen istediği gibi satamayacak bir takım tedbirler alıyoruz. Hem üreticimize maliyeti var hem de çevreyi kirletmesi açısından sakıncaları var tedbirler alınıyor gereken cezai müeyyideler uygulanacak" diye konuştu.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]