Ramazan, Sigarayı Bırakmak İsteyenlere İyi Bir Fırsat

İşyerleri, taksi, vapur, kafe, bar, lokanta ve kahvehane gibi kapalı alanlarda sigara içme yasağı getiren yasanın uygulanmaya başlanmasının ardından sigarayı bırakmak isteyen tiryakiler için Ramazan ayı önemli bir fırsat.

Uzmanlar sigarayı bırakma düşüncesi olan kişilerde Ramazan'ın kolaylaştırıcı bir faktör olacağına dikkat çekiyor.

Önce Sigaraya Bırakmak İstenmeli

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tütün Koordinasyon Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, sigarayı bırakmak için hazırlık zamanını geçirmiş ve eylemde bulunmaya hazır olan kişiler için Ramazan'ın vesile olabileceğini söyledi.

Sigarayı bırakma düşüncesi bulunmayan kişiler için Ramazan'ın bir faydasının bulunmayacağına dikkati çeken Pazarlı, kişinin öncelikle sigarayı bırakmayı istemesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Dini Motivasyon Çok Önemli

Ramazan'ın sigarayı bırakmak isteyen kişiler için kolaylaştırıcı olacağını belirten Pazarlı, "Sigarayı bırakmak isteyenler için Ramazan kolaylaştırıcı faktör olacaktır. Motivasyon çok önemli. İnsanların dini motivasyonla gün içinde hiç sigara içmiyorlar. Buna dayanabiliyorlar. Bunun üstesinden gelebiliyorlar. Yapabildiklerini de görebiliyorlar. Kafalarındaki bırakma düşüncesi ve o motivasyon sigarayı bırakmak için fırsat oluşturabilir." diye konuştu.

Önceden Bir Plan Yapmak Lazım

"Sigarayı bırakmak için önceden bir plan yapmak lazım." diyen Pazarlı, şunları söyledi: "Sigara içenler ben yarın bırakıyorum deyip sigarayı bırakamazlar. Önce kafalarında hazırlanmaları lazım. Hazırlanma zamanını geçirmiş artık eylemde bulunmaya hazır olan insanlar, Ramazanı vesile kılabilirler. 'Ben artık bu Ramazan sigarayı bırakacağım' diyerek Ramazan'ı uygun hale getirebilirler. Sadece başlı başına oruç sigarayı bırakmak için bir etken değil. Sigaranın zararlarını görmeye başlamamış olan kişi için Ramazanın çok fazla bir faydası ve etkisi olmaz."

İftar Sonrası Fazla Sigara Tüketmek Daha da Zararlı

Sigara içicilerinin iftardan sonra mümkün olduğunca daha az sigara tüketmesi gerektiğini anlatan Pazarlı, şöyle konuştu: "İftar sonrası fazla sigara tüketmek daha da zararlı. İçicilerin almaya alışkın oldukları bir sayı var. Bu sayıya denk gelen nikotini bedende işleyen, etkilerini yapmalarına sebep olan alıcılar var. Günde 10 tane sigara içmiş olan bir insan, iftardan sonra almaya alışkın olduğu nikotin dozunu isteyecek. Uyanık olduğu sürede o dozu almaya çalışacak. Çok uzun bir sürede aldığı dozu çok daha kısa bir sürede almaya başlayacak. Nikotin bedende 20 dakika içerisinde etkisini göstermeye başlıyor.Sadece nikotin değil aldığı bir çok toksit gaz var. Hepsi daha kısa sürede, fazla miktarda etki yapacağı için rahatsızlıklar çok daha fazla hissedilecek."

3 Dakika Geciktirme Yöntemi

Pazarlı, tiryakilerin iftardan sonra daha az sigara içmeleri için şu önerilerde bulundu: "Biz sigarayı bırakma polikliniğimizde 3 dakika geciktirme yöntemi uyguluyoruz. Elini sigaraya uzattığında saatine bak 3 dakika geciktir. İçeceksen de 3 dakika bekle. 3 dakika sonra içindeki isteğin ilk elini attığın istekle aynı olmadığını göreceksin. Çünkü o istek bir süre sonra azalıyor. İnsanlar o ani istekle direk ellerini atıp sigaralarını yakıyorlar. O an dışarı çıkmak. bir şeyle oyalanmak o isteğin nasıl azaldığını görmek belki de daha az içmelerine sebep olabilir."

Sigara yasağının sigara tiryakilerinde bazı davranışları değiştireceğini kaydeden Pazarlı, "Yasakla birlikte bazı insanlar için sigara kullanmak normal bir davranışken artık sigara içmek anormal bir davranış olacak. Yasak insanların bakış açısını da değiştirecek." şeklinde konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]