Mesleki Eğitim Kurslarına AB Standardı Getiriliyor

Belediyeler, halk eğitim merkezleri ve çeşitli kurumların düzenlediği meslek edindirme kurslarında verilen eğitime ve sertifikaya Avrupa Birliği (AB) standartları getiriliyor.

Düzenlemeyle genel ve çok kapsamlı sertifikalar değil kişinin kursta aldığı eğitim ve becerilerine göre sertifikalandırma yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), mesleki kurslarda verilen eğitime ve sertifikalara çeki düzen vermek için bir çalışma başlattı.

MYK, mesleki eğitim ve sertifikaların AB ülkeleri ile uyumlu hale getirilmesine yönelik başlattığı çalışmada, artık mesleki eğitim kursları veren kurumlar kafalarına göre eğitim ve sertifika veremeyecek. Kurs sonrası mesleki yeterlilik sınavı yapacak kurumlar belirlenecek. Bu kurumlar mesleki kursları bitirenleri sınava alıp başarılı olanlara uluslararası geçerliliği olan sertifika verecek. Genel sertifikalar değil, kişinin aldığı eğitime göre sertifikalandırma yapılacak. Örneğin birinci sınıf kaynakçıya 'genel kaynakçı' sertifikası değil, bu sınıf kaynakçının ne gibi eğitim aldığı ve alanında hangi becerilere sahip olduğu belirtilecek.

Bu arada Adapazarı Fatih Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin hazırladığı 'AB Ülkelerindeki Mesleki Sertifikasyon Sistemlerinin Araştırılıp Türkiye'ye Adaptasyonu' adlı proje de sağlıklı sertifikalandırmaya katkı sağlayacak. AB Eğitim ve Gençlik Programı Merkezi Başkanlığı Eğitim ve Kültür Hayat Boyu Öğrenme Programı çerçevesinde 2 bin 900 proje arasından seçilen proje kapsamında öğretmenlerden oluşan bir heyet Almanya'da mesleki eğitim kursları ve sertifikaları veren kurumları inceledi.

Proje ile ilgili bilgi veren Okul Müdürü Arif Türkyılmaz, inceleme gezisinin raporlanacağını ve mesleki eğitim ve sertifika veren tüm kurumlarla paylaşılacağını söyledi.

Türkyılmaz, proje ile ulusal ve uluslararası düzeyde sanayicinin ihtiyaç duyduğu kalifiye iş gücünün sağlıklı ve donanımlı yetiştirilmesini hedeflediklerini ifade ederek "Bu proje ile daha güvenilir ve daha şeffaf mesleki belgelendirme anlayışının gelişmesini arzuluyoruz. Ayrıca rekabet edebilmeyi ve girişimciliği, yeni istihdam fırsatları açısından da mesleki eğitimin yenileşme sürecinin desteklenmesini amaçlıyoruz. " diye konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]