Gül, KEY Ödemelerinin Önünü Açtı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerini de içeren kamu finasmanı ve borç yönetimini yeniden düzenleyen kanunu onayladı. Böylece ödemelerin gelecek hafta başlamasının da önü açılmış oldu.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "İlgili kanunu Cumhurbaşkanı'nın onaylaması halinde, ödemelere 28 Temmuz'da başlayabiliriz" demişti.
 
Yapılan hesaplamalara göre, 1987-1996 yılları arasında adına ödeme yapılanların alabileceği en yüksek miktar bin 391 YTL olacak. 8.5 milyon kişiye toplam 2.8 milyar YTL ödenecek.
 
Konut Edindirme Yardımı ödemeleri için tüm hak sahipleri adına hesap açılacak. Hak sahiplerinin listesi
www.keyodemeleri.com adresinde de yayınlanacak.
 
Hak sahibi, alacağını kimlik bilgileri ve vatandaşlık numarasıyla herhangi bir şubeden alabilecek.
 
Kanun nelerei içeriyor?
 
Kanuna göre, dış borcun tahsisi tanımının kapsamına YÖK, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri de alındı.
 
Türkiye'nin, herhangi bir finansman kaynağından geri ödeme yükümlülüğü olmaksızın aldığı ayni veya nakdi yardım ile Türkiye'nin yabancı ülkeler, yabancı ülkelerin kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve oluşturulacak uluslararası yardım konsorsiyumlarına verdiği ayni ve nakdi yardımlar, hibe sayılacak.
 
Hazine yatırım garantisi ve Hazine ülke garantisi vermeye, verilen garantilerin şartlarında değişiklik yapmaya; borç ve hibe vermeye; DPT'nin uygun görüşü ile gerçekleştirilmesi acil ve zaruri olan projeleri tespit etmeye ve gerektiğinde tespit edilen bu projelere Türkiye adına sağlanan dış finansmanın anlaşmalardaki koşullara bağlı kalmaksızın dış borcun ikrazı suretiyle kullandırılmasına karar vermeye; Hazine Müsteşarlığı'nın görüşü ve ilgili bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
 
Genel yönetim kapsamındaki mahalli idareler ile bağlı kuruluşları ve iktisadi teşebbüslerinin yurtiçi piyasalarda yapacakları tahvil ihraçları, müsteşarlığın iznine bağlı olacak.
 
Bu iznin verilmesi, Hazine garantisi sağlandığı anlamına gelmeyecek. Söz konusu izin süresine ilişkin usul ve esaslar, müsteşarlık tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek. Sermaye Piyasası mevzuatı hükümleri ise saklı olacak.
 
Borçlanma limiti değiştirilmeyecek
 
Ancak borç yönetiminin ihtiyaçları ve gelişimi dikkate alınarak, bu limit yıl içinde en fazla yüzde 5 oranında artırılabilecek. Bu miktarın da yeterli olmadığı durumlarda, ilave yüzde 5 oranında bir tutar, müsteşarlığın görüşü ve bakanın teklifi ile Bakanlar Kurulu'nun kararıyla yükseltilecek.
 
Bütçenin denk olması durumunda da borçlanma, ana para ödemesinin en fazla yüzde 5'ine kadar artırılabilecek. Mali yıl içinde sağlanacak garantili imkan ve dış borcun ikrazı limiti, bütçe kanunuyla belirlenecek.
 
Dış borcun ikrazı halinde ilgili kurumlardan, ikraz edilen tutar üzerinden, bir defaya mahsus olmak üzere, yüzde 1 oranında ikraz ücreti alınacak. Bu oranı 5 katına kadar artırmaya bakan yetkili olacak.
 
Kamu mevduat bankaları ile özel yatırım ve kalkınma bankaları hariç, kanun kapsamındaki kuruluşlarca sağlanacak her türlü dış imkan ile diğer kurum ve kuruluşlar lehine verilecek garantiler, müsteşarlığın iznine bağlı olacak.
 
Kamu yatırım kalkınma bankaları tarafından sağlanacak bir yıl ve daha kısa vadeli dış imkan, bu izin dışında tutulacak.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]