"Fili Tarif Etmek"


Akademisyen Bülent Çaplı, ‘Fili Tarif Etmek’ adlı kitabında Adnan Kahveci, Altan Öymen, Bülent Ecevit, Hasan Cemal, İsmail Cem, Ercan Arıklı gibi isimlerle konuşarak 1989’da değişimin eşiğindeki televizyonun panaromasını ortaya koyuyor.

Medya etiği, medyanın ekonomipolitiği, medya politikaları, uluslararası iletişim ve belgesel alanlarında akademik çalışmaları bulunan Bülent Çaplı, ‘Fili Tarif Etmek: Özel Televizyona Beş Kala’ adlı kitabında 1980’li yılların sonlarına doğru yayıncılık alanında yaşanan tartışmaları, dönemin siyaset, ekonomi ve medya alanında önemli isimlerle konuşarak anlatıyor. Çaplı, 1980’li yıllarda herkesin kendince bir anlam yükleyerek tanımlamaya çalıştığı özel televizyonu eski bir Hint masalı olan ‘Kör Adamlar ve Fil’e benzetiyor.

“Uzun zaman önce Brahmaputra Nehri’nin kenarında altı kör adam yaşıyordu. Günün birinde bu adamlara önlerinde durmakta olan file dokunarak onu tarif etmeleri söylendi. İçlerinden biri filin yan tarafına dokundu ve ‘Duvara benziyor, ‘dedi. İkincisi, dişine dokunup ‘Hayır, hayır. Mızrağa benziyor, ’ dedi. Üçüncüsü, filin hortumunu tutarak, ‘Kesinlikle yılana benziyor, ’ dedi. ‘Böyle bir şey yok, ’ diye bağıran dördüncü adam filin bir bacağını tutarak ‘Ağaca benziyor, ’ dedi. İçlerinde en uzun olan beşinci adam ise filin kulağını tutarak ‘Hepiniz yanıldınız. Pervaneye benziyor, ’ dedi. Altıncı kör adam ise filin kuyruğunu tesadüfen yakalayarak ‘Bu ne bir duvara, ne mızrağa, ne yılana, ne ağaca ne de pervaneye benziyor. Kesinlikle bir halata benziyor, ’ diye bağırdı. Fil yoluna giderken altı kör adam tartışmaya devam etti. Her biri kendisinden son derece emin bir şekilde diğerlerini suçluyordu. Çünkü içlerinden hiçbiri diğeriyle aynı fikirde değildi.” (Kör Adamlar Ve Fil)

Adnan Kahveci, Altan Öymen, Bülent Ecevit, Hasan Cemal, İsmail Cem, Ercan Arıklı gibi farklı toplumsal ve siyasal kesimlerin temsilcileriyle yapılan söyleşilerden derlenen kitapta Çaplı, Türk toplumunda televizyonun işlevini, TRT’nin bu işlevdeki etkinliğini, özel televizyonların özgür yayıncılığı ve çok sesliliği sağlayıp sağlayamayacağını sorguluyor.

Çaplı’nın ‘Medya Politikaları’, ‘Medya ve Etik’, ‘Televizyon ve Siyasal Sistem’ gibi medya üzerine başka çalışmaları da bulunuyor.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]