"Elektronik Haberleşme Kanunu ve Ötesi" Toplantısı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internet üzerindeki vergilerin kaldırılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından Sapanca Güral Otel'de düzenlenen ''Elektronik Haberleşme Kanunu ve Ötesi'' konulu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Elektronik Haberleşme Kanunu'nun AB müktesebatına uyumu esas aldıklarını belirterek, "Yasa, sektördeki değişik yasaları bir araya toplayan, telekomünikasyon ve bilişimle ilgili güncellenmiş bir metin. Telekomünikasyon Kurumu'nun kuruluş kanununun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeleri yasada yeniden düzenlendi. Yasa ile yetki ve sorumluluk kargaşasının ortadan kalkacak. Bundan sonra yetkilendirme ve lisans konuları daha kolay çözülecek. Şirketlerin kapatılması yerine maddi ceza getiriliyor. Cezalara maddi yaptırım getiriliyor. Kapatmak yerine yaşatmayı hedefliyor. Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi, hatta mecbur tutulması hükümlerine yer veriliyor. Buradaki amacımız da sektörde gelişme, büyüme olurken, yerli katkının arttırılmasını sağlamak. Sadece teknolojiyi alan kullanan bir konumda olmayalım, sektörün geliştirilmesi için gençlerimizin teşvik edilmesi yer alıyor" dedi.

Türkiye'deki büyümenin 6.6, sektördeki büyümenin ise 21.5 olduğunu ifade eden Yıldırım, "Burada en büyük sorun yüksek vergiler. Bunlar vatandaş tarafından sektör tarafından bilinen bir husus. İnternet üzerindeki vergilerin hafifletilmesi için Maliye Bakanlığı ile çalışmalar devam ediyor. İyi bir noktaya geldik, sanırım vergilerle ilgili buradan bir başlangıç yapacağız. Vergi indirimi genel bütçeyi etkileyen bir konu. Öncelikle internetin yaygınlaştırılması için internet üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerekiyor. Hedefimiz, en geç gelecek yılın başında uygulamak. Ancak 200 milyon YTL vergi kaybı olacağı tahmin ediliyor. Bunun sürümden karşılanacağını düşünüyoruz. Vergiler konduktan sonra kaldırılması kolay olmuyordu. Bu olağanüstü dönemlerde konan bir vergiydi. O zaman cep telefonu lükstü, uçak biletlerine de benzer bir uygulama var. Uçak biletlerinde bunu kaldırdık. Bu alanda da bunu yapmak istiyoruz. Bunun takipçisiyiz. Vergileri kaldırırsak, ciro, pazar daha da büyüyecek. Maliye Bakanlığı da, 'Ben planlarımı yaptım, ya bu olmazsa ben bu açığı nasıl kapatacağım?' diyor doğal olarak" diye konuştu.
Yıldırım, geniş bant hizmet sağlayıcı TTNet dışındaki işletmecilere pozitif ayrımcılık olarak görünecek bir indirim yapılacağını ve TTNet'ten diğer internet servis sağlayıcılara geçecek abonelerden nakil ücreti alınmaması yönünde bir karar alındığını kaydetti.

Uzak mesafe telefon hizmetleri yapan şirketlerin serbestleşmenin yavaş ilerlediğini ve hakim işletmecilerin isteksiz olduğu yönünde şikayetleri olduğunu belirten Yıldırım, benzer sorunların mobil iletişimde de yaşandığını ifade ederek, büyük işletmelerin ve hakim operatörlerin, kısıtlamak yerine küçük işletmelerin pazara girmesini, pazarın büyümesini teşvik etmesini istedi.

Basın mensuplarının 3. nesil (3N) mobil hizmete ilişkin bir sorunu yanıtlayan Bakan Yıldırım, ses iletiminde ve kapsama alanında belli bir noktaya gelmesini istediklerini belirterek, "Numara taşınabilirliği konusunda da belli bir noktaya gelindi. "Ülkemizin her yerinden ses gelirse, diğer hizmetleri verebiliriz. Bu konuda bizimle aynı düşüncede olmayanlar olabilir ama biz yaygın bir kesimin bizim gibi düşündüğüne inanıyoruz" dedi.

Yıldırım, Kablo TV'ye ilişkin olarak hukuki sürecin devam ettiğini ifade ederek, konuya ilişkin ihtilafları bir kenara bırakacaklarını belirterek, "İhtilafların sonuçlanmasını beklemeden bir şekilde kablonun daha aktif hale getirilmesi ve alternatif bir altyapı şeklinde kullanılması, değerlendirilmesi için çalışmalarımızı başlattık. İhtilafları olduğu gibi bırakacağız, onları beklersek daha fazla gecikmiş oluruz ve bu altyapıdan da istediğimiz şekilde faydalanamayız. Arkadaşlarımız bir kaç model üzerinde çalışıyorlar. Uzun vadeli kullanım hakkı da olabilir, alt yapının tamamen verilmesi şeklinde de olabilir. Bu modeller üzerinde çalışmaya başladık" diye konuştu.

Şehir içi telefon hizmetinin serbestleştirilmesi konusunda yargının durdurma kararı bulunduğunu ancak bu sürecin beklenmeyeceğini belirten Yıldırım, mahkemenin durdurma nedenlerini dikkate alarak yeni bir yönetmelik düzenlemesi yapacaklarını ve ondan sonra yola devam edeceklerini söyledi.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]