Ekmek ve Ekmek Çeşidi Tebliğinin yürürlüğe girmesiyle...

İlimizde yayımlanan bir basın organında “Kaldırımlarda, kuruyemişçilerde ve büfelerde ekmek satışı sürüyor, yasağı takan yok!” başlıklı haber konusu Valiliğimizce, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne incelettirilmiş olup aşağıdaki açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.

Tüketime sunulan ekmek ve ekmek çeşitlerinin üretim, taşıma ve satış koşulları 04/01/2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği” ile 02/04/2013 tarih ve 28606 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” hükümlerine göre belirlendiği görülmüştür.

Bilindiği üzere ekmek ve ekmek çeşitleri ambalajlı veya ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilmektedir. Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında sadece ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ile ilgili sınırlama getirilmiş ve ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin İlgili tebliğin hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilebileceği belirtilmiştir.

Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte öncelikle ilimizde tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmelerinde çalışan personele yönelik gıda hijyeni konusunda eğitim düzenlenmiş, söz konusu eğitime 532 kişi katılmış olup, başarılı olanlara Hijyen Eğitimi Belgesi verilmiştir. Ayrıca, 2013 yılında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği koordinasyonu ile gıda işletmelerinde çalışan personele yönelik düzenlenen ve toplam 2671 kişinin katıldığı hijyen eğitimlerinde ekmek satışı yapan bakkal, market, büfe vb. gıda işletmeleri söz konusu tebliğ ve uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirilmiştir.

Eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin yansıra denetim ve kontrollerde de mevzuat kapsamında gerekli uyarı ve işlemler yapılmaktadır. Ayrıca, tüketicinin gıda ile ilgili her türlü ihbar ve şikayette ilgili mercie kolay bir şekilde ulaşabilmesi amacıyla kurulan Bakanlığımız “Alo 174 Gıda Hattı” aracılığıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapılan ihbar ve şikayetler değerlendirilerek, mevzuat çerçevesinde gerekli işlemler yapılmaktadır.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]