Dededen Kalma Fındık Tarlası Hapse Götürdü

Sakarya'nın Kocaali ilçesine bağlı Kestanepınarı köyünün de içinde bulunduğu 12 köyde yaşayan vatandaşlar, dedelerinden kalan ve 1989'da Orman Tahdit Komisyonu çalışmaları sırasında yanlışlıkla yeşil alan dönüştürülen fındıklık arazilerini kullanmalarından dolayı mahkemece hapis ve para cezalarına çarptırıldıklarını ileri sürdüler.

Kocaali ilçesine bağlı Kestanepınar, Şekerpınar, Çakmaklı, Akdaş köylerinin de içinde bulunduğu 12 köyde yaşayan vatandaşlar, dedelerinden ve babalarından kalan arazilerdeki fındıklıkların Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından sökülmesine tepki gösteriyor. Kesilen fındık arazilerinin üzerinde eylem yapan köylüler, Orman Tahdit Komisyonu'nun köylerinde yeniden çalışma yapması gerektiğini ifade ediyor. Fındıklık arazilerinin yeşil alana döndürülmesinin sosyal bir sorun olduğunu kaydeden Kestanepınar Muhtarı Ertürk Tenkoğlu, "Bu, bugünkü bir sorun değil. 50-60 yıllık bahçeler, köyün merkezinde kesilmekte. Orman Tahdit Komisyonu, 1989 yılında buraları yeşil alan bırakmış. İtiraz süresi de geçmiş. Halk ne yapacağını bilmiyor. Köyün bilir kişisinin demesiyle buraları yeşil alan olmuş. Bilirkişi yeşil alanın ne olduğunu komisyon üyelerine soruyor. Üyeler de yeşil alanın fındıklık olarak tarif ediyor. O zamanın yaşlıları da o zaman benim yeri de yeşil alan bırak diyor. Böyle bir çalışma yapılmış köyümüzde.
Bu sorunun çözülmesi için tahdit komisyonun çalışma yapması gerekiyor bir daha. Bu sorun başka türlü çözülmez. Ormancı da kendisine verilen görevi yapıyor. Ama vatandaşın da mahsulü olmak üzere. Ben 4 senelik muhtarım. Bu sorunun çözülmesi için 13 sefer Ankara'ya gittim. Bakanlara ve bölge milletvekillerine gerekli bilgileri verdik. Çözüm beklerken, kesim olunca vatandaş bu duruma düşüyor" dedi.

Çakmaklı Köyü Muhtarı Ramazan Çakaloğlu da "Ben orman açmaya karşı yaptığım mücadele nedeniyle muhtarlık seçimlerimi kaybettim. Ancak Orman Tahdit Komisyonu, 100 yıllık tapulara rağmen buradaki arazileri yeşil alana çevirdi 1989'da. 10 yıl geçin de itiraz hakkı kayboldu. Tahdit komisyonunun burada yeniden çalışma yapması gerekiyor" diyerek tepkisini dile getiriyor.

Dedesinden kalan fındıklığı kullandığından dolayı 30 ay hapis cezası aldığını vurgulayan Kestanepınar Köyü'nden Mustafa Durdu, " Dedemden kalma yerim var. Bu araziyi kullandığımdan dolayı 30 ay hapis cezası aldım. Temyize gönderdim. Kararı bekliyorum. Kadastro çalışmalarında yeşil alan diye zabıt tutular. Eski tapuyu iptal ettiler" diye konuştu.
Kestanepınarlı Salim Dinek de "Babamdan kalma arazim var. Buradan karayolu geçiyordu. Karayolları'ndan 9 bin YTL para aldım istimlak parası için. Ama şimdi 6 dönüm yerimi alacaklar. Arazim için resmi kesim belgem var. Ama beni mahkemeye verdiler. 3 ay hapis cezası aldım. Tapulu arazime yeşil alan diyorlar. 12 köyde 440 kişi mahkemeye verildi" diyerek mağduriyetini ifade ediyor.
KADINLAR DA HAPİS YATTI

İbrahim Tekin ise dedelerinden kalma arazilerini kullanan 440 kişinin ormanı işgali nedeniyle mahkemeye verildiğini kaydederek, "Köyümüzün büyük çoğunluğu orman işgali iddiasıyla mahkemelik. Dedelerimizden kalan araziler, yeşil alan olarak devlete bırakıldı. Bu arazileri kullandığımızdan dolayı kimimiz cezaevinde yatıyor. Bölgede yaklaşık 2 bin 500 hane mağdur durumda. 2,5 yıl hapis cezası ile 10-15 bin YTL para cezası alanlar var. Devlet , 25 sene önce fındıklıkları büyütürken neredeydi. Şu anda dallarda fındıklık olmasına rağmen kesim yapılıyor" dedi.

1990 yıllarında orman işgali nedeniyle cezaevinde yatan Ahmet Bektaş, "25 senelik bahçem var. 90'lı yıllarda orman işgali nedeniyle cezaevinde yattım. Oğlum Şuayyip Bektaş üzerine zabıt tutular, orman işgali ve faydalanmadan dolayı . Şırnak'ın Gabar Dağları'nda şimdi askerlik yapan oğlum bundan hapis cezası aldı. Dava şu anda temyizde. Fındıklıklarımız ormanda bulunmasından dolayı kesilecek" diye konuştu.
Ormanı işgali iddiasıyla 5 ay hapis yatan 55 yaşındaki Züleyha Bektaş, "Fındıklı beyime aitti. Ona da ağabeyinde kaldı. 4 bayan vardır orman işgalinden hapis yatan. Fındığın kesilmemesini istiyoruz. Geçimimiz bizim fındıktan. Fındık da giderse çocuklarımızı neyle geçineceğiz" diyerek yetkililere sesleniyor. 77 yaşındaki Feride Kaçar ise "Benim kimsem yok. 6 tane çocukla kaldım. Ben ne yapacağım. 50 senelik bahçemin kesilmesini istemiyorum. Orman işgalinden dolayı beyim cezaevinde yattı.

Fındıklılarımız kesilirse biz ne yaparız, başka bir gelirimiz yok. Başbakandan cevap bekliyoruz" diyor. 62 yaşındaki Gülendam Durdu ise tepkisini şöyle dile getiriyor: " Dedemden babamda kaynatamdan kalma yerimiz şimdi kesiliyor. Bunun durdurulmasını istiyoruz. Hükümetten bu konuda yardım bekliyoruz. Bağkurumuz yok bir gelirimiz yok. Bizim tek geçim kaynağımız bu fındıklık. Benim beyim orman işgalinde ceza aldı. Şimdi de 35 bin YTL ceza geldi. 30-40 senelik bahçemizi yeşil alana bıraktılar. Çok mağdur durumdayız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz şimdi". Esen Abatay de tek geçim kaynaklarının ellerinden alındığını ifade ederek, yetkilerin bu sorunu çözmesini
istiyor.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]