10 bin adeti doğaya salınacak

Geyve'de bulunan “Orman Zararlıları İle Biyolojik Mücadele  Laboratuvarı'nda  çam kese böceğiyle mücadelede kullanılmak üzere kolozoma böceği yetiştiriliyor.

Kolozoma böceği çam ağaçlarında, oluşturduğu keselerde yaşayan ve çam ağaçlarının büyüme uçlarını yiyerek zarar veren çam kese böceğiyle mücadele etmek için kullanılıyor. Biyolojik mücadele için Geyve'deki  laboratuvarda kolozoma böcekleri yetiştiriliyor.

Geyve Orman İşletme Müdürlüğü'nde şef olarak görev yapan Zekiye Bilin, kolozoma böceğinin, çam kese böceğinin doğal yırtıcısı olduğunu belirterek; "Bunu üreterek doğaya salacağız. Böylece biyolojik olarak çam kese böceği ile mücadele etmiş olacağız. Görevli arkadaşlarımız burada anaç böceklerden yumurta alıyorlar. Larvaları besleyen arkadaşımız da var. Anaç böceklere çam kese böceğini yem olarak verilmekte, daha sonra da toprağa bırakılan yumurtalar 10 lı guruplar ile tüplere alınıyor. 2 gün sonra larvalar çıkıyor. Larvalarda her gün beslenmekte. 1 hafta sonra ergin hale gelenleri ormana bırakıyoruz. Bu yıl 10 bin kolozoma üretmeyi planlıyoruz.  Yetiştirilen böcekler, çam köse böceklerinin zarar verdiği ilçede ki şefliklere dağıtılacak.”

Kaynak: Geyvemedya

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]